Irak zasiahla ďalšia piesočná búrka; zatvorené sú letiská i verejné inštitúcie

NETKY.SK • 23 Máj 2022, 11:35 • 2 min
Irak zasiahla ďalšia piesočná búrka; zatvorené sú letiská i verejné inštitúcie

BAGDAD - Irak zasiahla v pondelok ďalšia piesočná búrka, v dôsledku čoho boli miestni predstavitelia nútení zatvoriť letiská i verejné inštitúcie.

slovakia

left justify in out

Iracký premiér Mustafá Kázimí nariadil prerušenie činnosti všetkých verených inštitúcií s výnimkou zdravotníckych zariadení a bezpečnostných agentúr. Miestne orgány uzatvorili aj medzinárodné letiská v Bagdade, Arbíle a Nadžafe.

 

img

 

Počas posledných dvoch piesočných búrok, ktoré Irak zasiahli, prišla o život jedna osoba a ďalších takmer 10.000 muselo v súvislosti s dýchacími problémami vyhľadať lekársku pomoc.

 

img

 

Irán je jednou z piatich krajín, ktoré sú najviac náchylné na zmenu klímy a dezertifikáciu, čiže postupnú premenu krajiny na púštnu či polopúštnu oblasť. Iracké ministerstvo životného prostredia upozorňuje, že v najbližších dvoch desaťročiach by mohla táto blízkovýchodná krajina čeliť piesočným búrkam až 272 dní, pričom do roku 2050 by ich počet mohol narásť nad 300.

 

 

img

 

V posledných týždňoch zasiahla Irak piesočná búrka najmenej raz týždenne, čo je podľa irackých úradov bezprecedentná situácia. Pondelková búrka bola pritom už v poradí deviatou piesočnou búrkou, ktorá od polovice apríla Irak zasiahla, približuje agentúra AFP.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nikoleta Preložníková

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona