Umelá inteligencia dokáže diagnostikovať demenciu za jeden deň

NETKY.SK • 11 August 2021, 08:10 • 2 min
Umelá inteligencia dokáže diagnostikovať demenciu za jeden deň

VEĽKÁ BRITÁNIA - Vedci testujú systém umelej inteligencie, o ktorom predpokladajú, že by mohol byť schopný diagnostikovať demenciu už po jednom vyšetrení mozgu.

slovakia

left justify in out

Uvedená umelá inteligencia môže byť taktiež schopná predpovedať, či stav človeka bude niekoľko rokov stabilný, či sa bude pomaly zhoršovať alebo bude potrebná okamžitá liečba.

 

img

 

Možno vás zaujme: VIDEO: Neuveriteľný nález na Sibíri! Zmrazené levíča staré 28 000 rokov

 

„Ak zasiahneme včas, liečba môže začať včas a spomaliť progresiu ochorenia a zároveň zabrániť ďalšiemu poškodeniu. A je pravdepodobné, že príznaky sa objavia oveľa neskôr v živote alebo sa nikdy nemusia vyskytnúť," povedala Zoe Kourtzi z Cambridgovej univerzity a členka národného centra pre Umelú inteligenciu a dátovú vedu The Alan.

 

img

 

Systém profesorky Kourtzi porovnáva skenovanie mozgu tých, ktorí sa obávajú, že môžu mať demenciu s tisícmi pacientov s demenciou a ich príslušnými lekárskymi záznamami. Algoritmus môže v skenoch identifikovať vzory, ktoré nevidia dokonca ani   neurológovia, a priradiť ich k výsledkom pacientov vo svojej databáze.

 

img

 

Skúška v nemocnici Addenbrooke a na ďalších pamäťových klinikách po celej krajine otestuje, či funguje v klinickom prostredí,   s konvenčnými spôsobmi diagnostiky demencie.

 

V prvom roku očakávajú účasť asi 500 pacientov.

 

Prečítajte si: Vedec vymyslel toaletu, ktorá premieňa ľudské výkaly na skutočnú energiu!

 

V predklinických testoch dokázali diagnostikovať demenciu, roky pred objavením symptómov, hoci po skenovaní nie sú zrejmé známky poškodenia.

 

V súčasnosti je na diagnostikovanie demencie potrebných niekoľko vyšetrení a absolvovanie mnohých testov. Vedci tvrdia, že novinka by mohla výrazne zlepšiť výsledky pacientov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies