Počet úmrtí súvisiacich s legionelózou v Poľsku stúpol na osem

NETKY.SK • 26 August 2023, 16:30 • 2 min
Počet úmrtí súvisiacich s legionelózou v Poľsku stúpol na osem

VARŠAVA - Na osem stúpol počet úmrtí súvisiacich s legionárskou chorobou, ktorá prepukla v meste Rzeszów na juhovýchode Poľska, uviedol v sobotu hovorca tamojšej nemocnice Andrzej Sojka.

slovakia

left justify in out

"Bol to pacient trpiaci viacerými ďalšími chorobami vrátane rakoviny," povedal Sojka s tým, že testy potvrdili prítomnosť baktérie spôsobujúcej legionársku chorobu. Legionárska choroba sa prenáša kvapôčkami kontaminovanej vody, nešíri sa však priamo z človeka na človeka. Spôsobujú ju baktérie nazývané legionely, ktoré môžu zapríčiniť ťažký zápal pľúc. Zdrojom nákazy býva klimatizácia či kontaminovaná voda.

 

Legionelóza sa prejavuje podobne ako ťažký zápal pľúc, a to vysokými teplotami, bolesťami či problémami s dýchaním. Takéto problémy spôsobuje najmä ľuďom so slabým imunitným systémom, často trpiacim aj inými chorobami. Príčina šírenia baktérii spôsobujúcich toto ochorenie v Rzeszówe zatiaľ nebola určená. Mesto v snahe určiť príčinu šírenia baktérii nechalo otestovať vzorky mestskej vody, pričom výsledky testov očakáva v pondelok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TASR / PAP Foto: Svet SME (ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies