Potrebujete po Vianociach dovolenku? Toto sú najlepšie januárové úniky pre vás

NETKY.SK • 16 Január 2024, 17:00 • 2 min
Potrebujete po Vianociach dovolenku? Toto sú najlepšie januárové úniky pre vás

Ste po vianočných sviatkoch viac unavení a vystresovaní ako oddýchnutí? Potrebujete nutne ešte niekoľko dní voľna na nejakom peknom mieste? Známy britský magazín The Times vybral niekoľko ideálnych destinácií na januárovú dovolenku.

slovakia

left justify in out

Či už predĺžený víkend, alebo veľkorysejšie týždenné januárové leňošenie, voľno na začiatku roka uprostred týchto mrazivých dní na Slovensku vôbec nemusí byť zlý nápad. Necháte sa inšpirovať nasledujúcimi cestovateľskými tipmi?

Galle, Srí-Lanka

Na plážach atraktívnej Srí-Lanky je v januári skutočne ideálne počasie, mali by ste sa tu vyhnúť dažďom a na juhozápadnom pobreží si vychutnáte najviac slnečného svitu. Ak sa dokážete vzdať plážovej idylky v tieni kokosových paliem na zlatistom piesku, očarí vás aj mesto Galle svojím zaujímavým historickým dedičstvom ešte z čias holandského a portugalského impéria. Skvelé pláže sú odtiaľto vzdialené iba desať kilometrov.

Tromsö, Nórsko

Z úplne iného cestovateľského súdka je dobrodružstvo, ktoré môžete zažiť v nórskom meste Tromsö. Nachádza sa ďaleko za polárnym kruhom a v januári je to ideálne miesto, kde môžete „loviť“ polárnu žiaru. Ak chcete skutočný autentický severský zážitok, ubytujte sa v neďalekom Karasjoku v teplučkých zruboch Engholm Husky Design Lodge s viac ako päťdesiatkou psíkov, žijúcich na tunajšej farme. Alebo si chcete vyskúšať rybolov na ľade?

Západné Kapsko, Južná Afrika

Provincia v juhozápadnej časti Južnej Afriky je nádherný kus zeme, kde sa stretávajú dva oceány, v januári zaliaty čarovným zimným slnkom. Na južnom cípe Afriky je práve na začiatku roka mimoriadne príjemné počasie. Vychutnajte si tunajšie fantastické pláže, ochutnajte špičkové juhoafrické vína, zažite výhľad zo Stolovej hory, obdivujte krásy a jedinečnú atmosféru Kapského Mesta.

Arlberg, Rakúsko

Ak máte už zjazdené všetky naše zjazdovky a máte v januári ešte stále chuť na poriadnu lyžovačku, skúste rakúsky Arlberg. Po novoročných prázdninách tu budú určite menšie rady na lanovky a vleky. Arlberg je región, dlhý viac ako 14 kilometrov, spájajúci niekoľko atraktívnych lyžiarskych stredísk – St. Anton, Lech, Zurs... Nájdete tu mnoho útulných zrubov a penziónov v tradičnom štýle so skvelou rakúskou kuchyňou a pohostinstvom.

Ho Či Minovo Mesto, Vietnam

Prečo sa do tejto exotiky vybrať v januári? V prvom rade preto, že je vo Vietname práve obdobie sucha a nehrozí, že vás „spláchne“ nejaký prudký ázijský monzún. Okrem toho, na konci januára vo Vietname oslavujú nový rok, čo sprevádzajú rôzne pestré pouličné festivaly, sprievody, akcie. Keď si pozriete všetky krásy mesta (cisársku či Giac Lam pagodu, vietnamský Notre Dame, trh Binh Tay s miestnymi dobrotami...), vyrazte do neďalekého národného parku Cat Tien pozorovať gibony.

Niagarské vodopády

Hovorí sa, že jedna z najnavštevovanejších prírodných atrakcií našej planéty je najkrajšia práve v našich zimných mesiacoch, keď ohlušujúci hukot vody sprevádza obklopujúca ľadová krása. Tri kaskády, tvoriace Niagarské vodopády úplne zamrzli len raz – v roku 1848, no zima tu každý rok stojí za to. Kontrastné obrázky ľadu a vody, a navyše aj o poznanie menej návštevníkov, urobia z januárovej návštevy vodopádov jedinečný zážitok na celý život. Ak máte čas, urobte si výlet aj do 90 km vzdialeného Toronta.

Marakéš, Maroko

V orientálnom a voňavom Maroku je v januári naozaj parádne počasie. Teploty sa držia na príjemných dvadsiatich stupňoch a viac ako dostatok hodín slnečného svitu. V žiari prívetivého slnka si tak môžete pozrieť všetky dych berúce pamiatky Marakéšu, túlať sa uličkami starého mesta, zájsť na miestny trh a nasávať všetky tie neopísateľné vône a chute...

Budapešť, Maďarsko

Magazín The Times zaradil medzi najlepšie januárové dovolenkové úniky aj našich susedov – Budapešť. Konkrétne upriamuje pozornosť na skvelé horúce minerálne kúpele Szechenyi uprostred zimy. Určite si pozrite nádherný parlament a ďalšie pôsobivé gotické budovy maďarskej metropoly. Ochutnajte neprekonateľnú hrejivú maďarskú kuchyňu, rezervujte si hotelovú izbu s výhľadom na januárový Dunaj.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
shutterstock
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies