Čo ľuďom na jeseň v jedálničku najviac chýba?

NETKY.SK • 7 Október 2019, 16:19 • 2 min
Čo ľuďom na jeseň v jedálničku najviac chýba?

S príchodom chladnejších jesenných dní, pri zmenách teplôt a kratších dní dochádza k výraznému oslabeniu nášho imunitného systému a tým pádom aj k väčšej náchylnosti na choroby.

slovakia

left justify in out

Do jedálnička je tak potrebné dodať potraviny, bylinky či koreniny, ktoré telo dokonale prehrejú a vitamíny a minerály, ktoré posilnia imunitu.

 

Na jeseň by sa do jedálnička mali vracať hutnejšie pokrmy ideálne zo sezónnych surovín. Konzumácia čisto sezónnych produktov nám bez problémov zabezpečí dostatok vitamínov, minerálov a živín, pretože z prírody máme v každom ročnom období k dispozícii práve to, čo najviac potrebujeme.

 

Dobré je ale tiež nezabúdať na potraviny bohaté na bielkoviny, a teda mliečne výrobky, chudé mäso, ryby, vajcia, strukoviny či obilniny.

 

Pre prehriatie organizmu je dobré jedlá obohatiť korením, ktoré prekrvuje sliznice, čo posilní ich obranu proti chorobe. Z korenín možno odporučiť papriku, čierne korenie, sušený zázvor alebo čili, k pikantnosti ale prispeje aj cibuľa, cesnak alebo pór.

 

Zvýšenie príjmu vitamínov a minerálov

 

Jedným z vitamínov, ktorý je spájaný s posilnením imunitného systému a prevenciou prechladnutia, je vitamín C. Vzhľadom na to, že majú mnohí jedinci tendenciu s nástupom chladnejšieho počasia konzumovať menej čerstvého ovocia a zeleniny, nie je od veci porozhliadnuť sa aj po doplnku stravy. Často ho zoženiete v kombinácii s ďalšími vitamínmi či niektorými minerálmi.

 

Pri užívaní doplnkov je ale vždy potrebné riadiť sa pokynmi výrobcu (nikdy neprekračujte odporúčanú dennú dávku, niektorými vitamínmi a minerálmi je totiž možné sa predávkovať). Ak súčasne užívate lieky či iné doplnky stravy, poraďte sa radšej s lekárom.

 

img

 

V posilňovaní imunity majú dôležitú úlohu aj vitamíny skupiny B, ktoré pomáhajú aj s únavou a pri stresových situáciách. Svoju dôležitú úlohu zohráva ale aj vitamín A, najmä v prevencii dýchacích ťažkostí.

 

Z minerálov sú pre posilnenie imunity najdôležitejšie selén a zinok. Selén má stimulačný účinok na imunitný systém, posilňuje totiž tvorbu aktivovaných T-lymfocytov a chráni pred oxidačným stresom, ktorý je zapríčinený voľnými radikálmi a prejavuje sa najmä vyčerpaním a chronickou únavou.

 

Zinok je silným antioxidantom a podporuje množstvo biologických funkcií, vrátane podpory imunity.

 

Ďalším z minerálov, ktoré naše telo nielen na jeseň potrebuje, je horčík. Okrem toho, že podporuje silnú imunitu, sa tiež sa podieľa na správnej činnosti metabolizmu, svalov i nervovej sústavy. Oceníte ho teda aj pri jesennej únave či všadeprítomnom strese.

 

Telu prospešné je aj železo, ktoré sa podieľa na transporte kyslíka v tele a ďalších procesoch, ktoré hrajú v silnom imunitnom systéme rolu.

 

Blahodarné omega-3 mastné kyseliny a vitamín D

 

S ubúdajúcim slnečným svitom je tiež dobré hľadieť na zvýšený príjem vitamínu D, ktorý stimuluje aktivitu bielych krviniek a pozitívne pôsobí na nervový systém. Jeho prírodnými zdrojmi sú slnečný svit a rybie či morské produkty.

 

Rybí tuk naviac obsahuje prospešné omega-3 mastné kyseliny DHA a EPA, ktoré si naše telo nevie samo vytvoriť, a je potrebné ich získavať stravou či doplnkami. Pozitívne pôsobí najmä na činnosť srdca, mozgu a zraku, ale aj v boji proti rôznym zápalom.

 

Probiotiká

 

Probiotiká (telu prospešné baktérie) priaznivo ovplyvňujú stav črevnej mikroflóry. Veľká časť buniek imunitného systému sa totiž nachádza v črevnej sliznici, probiotické baktérie podporujú ich rast. Udržujú v črevách potrebné pH, čím prispievajú k dobrému stavu imunitných buniek a následne k posilneniu obranyschopnosti organizmu.

 

Nájdete ich napríklad v kyslých mliečnych výrobkoch či v kvasenej zelenine napr. kapuste, mrkve či v redkvičkách.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona