Potrebujete láskavosť? Povedzte tieto zázračné slová!

NETKY.SK • 15 Apríl 2019, 12:06 • 2 min
Potrebujete láskavosť? Povedzte tieto zázračné slová!

Ako presvedčiť človeka, aby pre vás niečo urobil? Veľmi jednoducho!

slovakia

left justify in out

V živote každého z nás sa z času na čas vyskytne situácia, kedy by sa nám zišla "pomocná ruka". Či už potrebujeme zastúpiť v práci, vypomôcť s upratovaním na vlastnej stavbe alebo nám len chýba garde na nejakú spoločenskú akciu, môžeme požiadať niekoho zo svojich známych o pomoc. Psychológovia radia, ako to urobiť tak, aby sme dosiahli, čo dosiahnuť potrebujeme, a to úplne prirodzene.

 

img

 

Problematikou efektivity presviedčania sa v už v roku 2000 zaoberali Nicholas Guéguen a Alexandre Pascual. Tí zistili, že mimoriadnu úlohu pri tom zohráva možnosť voľby. Na to v roku 2013 nadviazal aj Christopher Carpenter a v spolupráci s niekoľkými dobrovoľníkmi realizoval svoju štúdiu.

 

Ľudí rozdelil na dve skupiny, pričom úlohou každého malo byť prejsť sa po nákupnom centre a osloviť niekoho s prosbou o pár drobných na autobus. Jedna skupina však mala za svojou požiadavkou dodať frázu „ale môžete pokojne odmietnuť“, druhá o peniaze mala požiadať bez toho. Ukázalo sa, že výrazne úspešnejší boli práve tí dobrovoľníci, ktorí pri svojej žiadosti o láskavosť dali druhej strane najavo, že ich voľba je úplne slobodná. Dostali drobné nielen od väčšieho počtu ľudí, ale išlo aj o vyššie sumy.

 

img

 

Podobné experimenty sa realizovali v rôznych obmenách fráz, no vždy s rovnakou podstatou – nechať ľudí rozhodnúť sa, čo urobia, bez toho, aby na nich bol vyvíjaný tlak. Pokiaľ nie sú „zatlačení do kúta“, sú podľa štúdie ďaleko ochotnejší splniť vaše prosby.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies