Slovenská firma by sa mohla podieľať na výrobe stíhačiek F-16

NETKY.SK • 28 Október 2021, 06:53 • 2 min
Slovenská firma by sa mohla podieľať na výrobe stíhačiek F-16

GREENVILLE - Napriek komplikáciám spojených s pandémiou by sa dodanie prvých F-16 na Slovensko zatiaľ nemalo oneskoriť.

slovakia

left justify in out

Štátna akciová spoločnosť Letecké opravovne Trenčín (LOTN) a americká firma Lockheed Martin by mohli spolupracovať na spoločných projektoch v súvislosti s výrobou stíhacích lietadiel F-16 pre Ozbrojené sily SR. Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) o tom informoval po stredajšom rokovaní s predstaviteľmi Lockheedu v americkom Greenville, kde stíhačky vyrábajú.  „Spoločnosť Letecké opravovne Trenčín veľmi intenzívne spolupracuje a intenzívne komunikuje so spoločnosťou Lockheed, čo by malo smerovať ku konkrétnym pracovným ponukám, respektíve projektom, ktoré budú podpísané medzi týmito dvoma spoločnosťami. Pre nás, ako pre vlastníka akcií, je to veľmi dobrá správa,“ skonštatoval.

 

LOTN by mohli byť aktívne pri servise stíhačiek po istú úroveň a v oblasti podpory pozemných spôsobilostí. Ďalší projekt so zapojením ďalšieho partnera naznačil Naď pri komplexnej výrobe komponentov.

 

img

 

Minister takisto ohlásil prvý sponzorský dar spoločnosti Lockheed vo výške 150 000 dolárov (približne 130 000 eur) pre Ústrednú vojenskú nemocnicu SNP v Ružomberku. Za tieto financie plánuje nemocnica zakúpiť nový mobilný diagnostický ultrazvukový systém a ultraľahký ventilátor na ventiláciu pacientov. Príspevok využije aj na nápravu škôd v súvislosti s nedávnym požiarom. Ďalšia podpora by mohla smerovať Vojenskému historickému ústavu a Múzeu SNP.

 

Prečítajte si tiež: Jaroslav Naď chce podporiť slovenské startupy

 

Minister tiež avizoval spoluprácu so slovenskými univerzitami v podobe podpory výskumu v oblasti letectva. „V tomto momente stále počítame s tým, že od 1. januára 2024 bude slovenský vzdušný priestor už krytý lietadlami F-16,“ potvrdil Naď v súvislosti oneskorenými dodávkami pre pandémiu. Komponent prvej stíhačky zároveň počas návštevy podpísal.

 

 

 

Ako zdôraznil v súvislosti s akvizíciou stíhacích lietadiel F-16, obmena letectva nie je iba kúpou techniky, ktorú budeme používať desiatky rokov, ale tiež príležitosťou na prehĺbenie strategického partnerstva. O tejto téme chce hovoriť aj počas štvrtkového (28. 10.) rokovania s ministrom obrany USA Lloydom Austinom v Pentagone. Kontrakt na 14 stíhačiek F-16 C/D Block 70 americkej výroby v hodnote 1,6 miliardy dolárov uzavrelo Slovensko koncom roka 2018. Prvých 7 lietadiel by malo prísť do roku 2023.

 

Mohlo by vás zaujímať: Testovací pilot Boeingu klamal! Za úmrtie 346 cestujúcich mu hrozí výnimočný trest

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies