Potraviny s obsahom stévie budú mať od januára 2014 nové označenie

NETKY.SK • 14 September 2013, 16:08 • 2 min
Potraviny s obsahom stévie budú mať od januára 2014 nové označenie

BRATISLAVA - Požiadavky nadväzujú na nariadenie Európskej komisie o prídavných látkach v potravinách.

slovakia

left justify in out

Potraviny s obsahom stévie budú musieť mať od 1. januára 2014 nové označenie. Vyplýva to z návrhu vyhlášky Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR o označovaní potravín obsahujúcich glykozidy steviolu na základe zákona o potravinách.

Vyhláškou MPRV SR sa ustanovuje, aké slová možno používať na označenie potraviny obsahujúcej glykozidy steviolu a rovnako tiež slová, ktoré nemožno používať na označenie týchto potravín.

"Návrh vyhlášky upravuje požiadavky na označovanie potravín obsahujúcich prídavnú látku glykozidy steviolu s kódom E 960. Tieto požiadavky nadväzujú na nariadenie Európskej komisie o prídavných látkach v potravinách, pokiaľ ide o glykozidy steviolu, ktorým sa umožnilo vzhľadom na požiadavky praxe používanie prírodného sladidla s nulovou energetickou hodnotou na výrobu výrobkov so zníženou energetickou hodnotou," priblížil rezort pôdohospodárstva SR v dôvodovej správe k legislatívnej norme.

Táto látka je podľa vyhlášky MPRV SR extraktom z rastliny Stevia rebaudiana a bola zaradená do prídavných látok. "Na základe toho nemožno v označení uvádzať, že výrobok je sladený stéviou, ale len sladidlom získaným zo stévie, teda sladidlom "glykozidy steviolu", jeho niektorou zložkou alebo kódom tejto látky E 960," zdôraznilo MPRV SR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies