Potraviny, ktoré vás zbavia virózy, chrípky aj angíny

NETKY.SK • 26 Február 2018, 17:56 • 2 min
Potraviny, ktoré vás zbavia virózy, chrípky aj angíny

BRATISLAVA - S ktorými potravinami sa zbavíte virózy či chrípky a angíny? Väčšinu určite nájdete doma v špajze.

slovakia

left justify in out

Zázvor patrí medzi najpoužívanejšiu zahrievaciu potravinu. Predovšetkým pri celkovom oslabení organizmu a únave na posilnenie životnej energie. Zázvor tiež veľmi účinne brzdí množenie vírusov a baktérií a tiež sa používa pri žalúdočnej nevoľnosti a na posilnenie činnosti tráviaceho ústrojenstva.

 

Ako ho využiť proti horúčke? Nastrúhajte 100 g zázvoru, povarte vo vode a horúcou tekutinou umyte celé telo. Zázvor použitý týmto spôsobom ochladí kožu ako najväčší orgán tela - pokožka sa totiž bude ochladzovať potením.

 

Škorica patrí medzi najliečivejšie korenie vôbec. V zime pôsobí ako prírodný liek proti chladu, zápalu, mikróbom a na detoxikáciu. Pôsobí proti vysokému tlaku, upravuje hladinu cukru v krvi. Aby bola dostatočne účinná, je potrebné skonzumovať dve čajové lyžičky denne. Vzhľadom k jej všestrannému použitiu a lahodnej chuti nie je vôbec problém ju v tomto množstve do jedálnička zaradiť.

 

Ako ju využiť pri viróze? Pripravte si polievkovú lyžicu medu a rozmiešajte v nej polovicu kávovej lyžičky mletej škorice. Premiešajte a nechajte asi päť minút odstáť. Užívajte dvakrát denne. Liečivé účinky napríklad pri nachladnutí sa prejavia už na druhý či tretí deň.

 

Fenikel má predovšetkým blahodarný vplyv na zažívacie ústrojenstvo. Práve kondícia zažívania má potom spätne zásadný vplyv na celkovú imunitu. Fenikel ale imunitu posilňuje aj priamo - čerstvý je totiž zdrojom veľkého množstva vitamínu C a selénu. Fenikel vylaďuje činnosť obličiek a pečene. Nezanedbateľný je jeho liečivý účinok proti plynatosti a kŕčom. Fenikel je tiež používaný ako jeden z najúčinnejších liekov proti virózam spôsobeným chladným počasím.

 

Vyskúšajte feniklový šalát: fenikel očistite, trochu vňate a niekoľko vrchných dajte bokom. Očistené rozštvrťte, vykrojte drevnatú časť a zvyšok nakrájajte na jemné rezance. Pridajte k nim soľ, korenie, orechy, olej, ryžový ocot a vytlačenú šťavu z pomaranča. Premiešajte a nechajte v chlade asi 15 minút odležať. Potom pridajte jemne nastrúhanú mrkvu, na kolieska nakrájanú cibuľku aj s vňaťou a pomarančovú šťavu. Premiešajte a posypte feniklovou vňaťou. 

 

Ryžový ocot pre ľudské zdravie je zásadný jeho zložením z esenciálnych aminokyselín. Ak je vyrobený z tmavej ryže, obsahuje ich viac ako dvadsať. Tieto vzácne látky bojujú s voľnými radikálmi v tele, podporujú imunitný systém, zabraňujú prakticky všetkým chorobám, vrátane vysokého cholesterolu a kôrnateniu ciev a rakoviny. Ryžový ocot používajte na varenie, skvelý je aj ako dochucovadlo k sushi a iným pokrmom ázijskej kuchyne. Vynikajúci je tiež v šalátoch.

 

Ryžový ocot proti vypadávaniu vlasov: Zmiešajte 2 dl ryžového octu a 1,5 l vlažnej vody. Dvakrát týždenne si týmto roztokom oplachujte vlasy a potom ich ešte prepláchnite čistou vodou. Kúra by mala trvať dva až šesť týždňov. 

 

Zelený čaj obsahuje veľké množstvo antioxidantov a pri pravidelnej konzumácii výrazne posilňuje imunitu. Tiež prečisťuje zažívanie a rozpúšťa toxické tuky v organizme. 

 

Ako ho správne uvariť? 250 ml vody priveďte do varu a nechajte vychladnúť asi na 70 stupňov Celzia. Potom vodou zalejte čajovú lyžičku zelených lístkov. Zakryte pokrievkou a lúhujte necelú minútu. Preceďte a môžete popíjať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies