Do kín zamieril film KRYŠTOF. Debutant Mikuláš Bukovjan si rolu Kryštofa užil

NETKY.SK • 23 Apríl 2022, 12:00 • 2 min
Do kín zamieril film KRYŠTOF. Debutant Mikuláš Bukovjan si rolu  Kryštofa užil

Týždeň po smutnom výročí prichádza do slovenských kín film pripomínajúci udalosti spred 72 rokov. V noci z 13. na 14. apríla sme si pripomenuli 72. výročie začiatku likvidácie kláštorov v Česko-Slovensku komunistickým režimom.

slovakia

left justify in out

Renomovaní slovenskí a českí tvorcovia sa zhodli v tom, že táto smutná, no málo známa udalosť z našich dejín, ktorú ŠtB označovala krycím názvom Akcia K, si zaslúži dostať sa na plátna kín, a tak vznikol výnimočný film Kryštof.

 

 

img

 

Natočil ho  český režisér Zdeněk Jirásky, ktorého celovečerný debut Poupata (2011) získal štyroch Českých levov, okrem iného aj za najlepší film a réžiu. Za slovenskú stranu projekt  viedol  producent, scenárista, dramaturg, režisér a zároveň člen Európskej filmovej akadémie Marian Urban, ktorý produkoval a režíroval desiatky filmov premietaných alebo ocenených na viac než 100 medzinárodných festivaloch. Českou producentkou je Olga Raitoralová, ktorá má za sebou aj snímky ako Ja, Olga Hepnarová, Päťdesiatka či Divoké včely.

 

Bozky mu nechýbali

 

Na tlačovej konferencii po filme sme oslovili mladého českého herca - hlavného predstaviteľa Mikuláša Bukovjana -  ktorý v tomto filme debutoval. Debut si užila aj na castingu, pretože predtým nikdy nič podobné neabsolvoval. Priznal, že o podobných udalostiach z histórie nevedel vôbec nič, ale po prečítaní scenára ho roky 50.-te a zverstvá, ktoré sa v nich páchali, zaujali. Zaujímalo nás, ako sa vyrovnával s tým, že Kryštof toho veľa vo filme nenahovorí.

 

img

 

„To je pravda, že slov nie je veľa, o to viac treba hrať výrazom, ale napriek tomu som si rolu užíval, aj keď to bola smutná postava, až tragická,“ prezrádza mladý Mikuláš, ktorý sa nevzdal svojej práce krčmára, ku ktorej ho dohnala pandémia a čaká na ďalší scenár.

 

„Rád by som si teraz pre zmenu zahral v komédii.“ Prvý film a žiaden bozk, žiadna milostná scéna, neprekážalo to hercovi?

„Verím, že to doženiem,“ hovorí so smiechom Mikuláš. Spočiatku nemohol uveriť, že si vybrali práve jeho, napokon zistil, že s Kryštofom má veľa spoločného, podobne prežíva emócie a je introvert. Postava mu zatiaľ ponuky na novú prácu nepriniesla, ale verí, že čoskoro sa tak stane.

 

Trailer k filmu si môžete pozrieť tu

 

 

Peter Šimun predabovaný do češtiny

 

Vo  filme  sa objavia viaceré medzinárodne známe herecké tváre, napríklad Alexandra Borbély, Stanislav  Majer alebo Ondřej Malý. Chýbať však nebudú ani u nás etablovaní a obľúbení herci ako Marián Mitaš, Marek Geišberg, Ľuboš Kostelný, Peter Šimun, Dávid Uzsák či Éva Bandor, ktorí sa však žiaľ, tlačovej konferencie nezúčastnili napriek prísľubu.

 

img

 

Herec Peter Šimun, ktorý si zahral postavu mnícha, bol mierne sklamaný, že ho na rozdiel od postavy Mariána Mitaša predabovali do češtiny iným hercom, kým Mitaš sa nahovoril sám a dokonca po slovensky.

 

„Moja postava vraj bola dosť dôležitá, výrazná, tak sa rozhodli pre dabing, tvorcovia majú právo rozhodovať o týchto veciach,“  skonštatoval Peter Šimun, ale samozrejme za postavu je vďačný a zahral si ju s chuťou, hoci končí tragicky.

 

Mrazivá a fascinujúca Uspávanka od Kataríny Málikovej

 

Éterická slovenská speváčka a skladateľka Katarína Máliková je na domácej hudobnej scéne mimoriadne úspešná. Za všetko hovoria hlavné ocenenia v ankete Radio Head Awards, ktoré získali obidva jej doposiaľ vydané albumy – debutový Pustvopol,  ako aj druhý v poradí s názvom Postalgia. Práve pri tvorbe svojho posledného albumu sa Katarína vzdala inšpirácie slovenským  folklórom,  no  jej experimentálna hudba  nestratila  nič  zo  svojej  krehkosti, originality a fascinácie detailom.

 

Mohlo by vás zaujímať: ROZHOVOR Peter Bič Project: „Na svoju hudbu sme pyšní a ďakujeme...“

 

Zveriť jej do rúk hudbu k filmu, ktorý sa venuje dôležitej téme z našej národnej histórie, bol od producentov odvážny krok, ktorý, zdá sa, vyšiel veľmi dobre. Rovnako ako celá Katarínina tvorba je aj titulná pieseň k filmu Kryštof mrazivá a fascinujúca.Text skladby, ktorá  nesie  názov Uspávanka  pre  Kryštofa, je  úpravou  básne Halali od vynikajúceho  moravského  básnika Jana  Skácela,  prenasledovaného  počas  vlády komunistického režimu v Česko-Slovensku. Nie je teda náhoda, že v skladbe k filmu, ktorý je poctou obetiam  totality, zaznievajú práve verše tohto výnimočného umelca. Prepojenie  je symbolické aj v tom, že práve tento rok si pripomíname 100. výročie narodenia Jana Skácela. Emotívny klip k piesni je kombináciou silných obrazov z filmu so zábermi na samotnú speváčku a pomáha dotvárať atmosféru skladby. Katarína spieva po česky prvýkrát.   

 

 

 

Záujem o film prejavili aj prestížne festivaly zo zahraničia

 

O tom, že ide o výnimočný film, vypovedá záujem festivalov nielen u nás, ale aj v zahraničí. Kryštof bol vybratý ako záverečný film medzinárodného festivalu Febiofest, ktorý sa tento rok uskutočnil 16. až 22. marca v  Bratislave.  Drámu Zdeňka Jiráského vybrali do hlavnej súťaže aj na prestížnom medzinárodnom festivale v talianskom Bergame a jeho cesta  po  medzinárodných  filmových prehliadkach pokračuje začiatkom mája  v Londýne. Tu bude Kryštof súťažiť  na medzinárodnom festivale Wonderous Stories Film Festival (WSFF).

 

 

 

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Felecia sefredaktorka
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies