Potraviny, ktoré podporia zdravú a žiarivú pleť

NETKY.SK • 17 Júl 2018, 06:00 • 2 min
Potraviny, ktoré podporia zdravú a žiarivú pleť

BRATISLAVA - Sviežu, hydratovanú a rozjasnenú pleť by si priala každá žena. Na trhu síce existuje veľa produktov, ktoré dodajú pokožke farbu aj žiarivosť, ale ak sa chcete pýšiť naozaj krásnu pleťou i bez mejkapu, budete musieť svoj jedálniček obohatiť o nasledujúci zoznam potravín. Určite aspoň polovicu položiek máte v chladničke už teraz!

slovakia

left justify in out

1. Citrusy

Pomaranče, grapefruity, citróny a limety pôsobia ako zázračný kokteil na pleť. Obsahujú totiž vitamín C, ktorý pomáha pokožke vytvárať kolagén a je kľúčovým prvkom k zlepšeniu celkovej štruktúry pleti.

 

2. Čučoriedky
Už ich modrofialová farba naznačuje vysoký obsah antioxidantov - konkrétne anthocyanin, ktorý bojuje proti rakovine, a bioflavonoidu, ktorý napomáha liečbe zápalov. Vďaka čučoriedkam sa navyše vyplavujú z tela škodlivé toxíny, ktoré negatívne pôsobia okrem iného aj na pleť.

 

3. Zelený čaj
Horúci zelený čaj uvoľňuje katechín, čo je typ antioxidantu s preukázanými protizápalovými a protirakovinovými vlastnosťami, ktorý zároveň pomáha zvýšiť prietok krvi do kože.

 

4. Špenát
Zdravá pleť rovná sa pekná pleť. Nedávno publikovaná štúdia zistila, že konzumácia špenátu a inej zelenej listovej zeleniny znižuje riziko rakoviny kože. Podľa doktorky Mirely Mitanovej obsahuje špenát vitamín E a beta-karotén, ktorý chráni pred pôsobením voľných radikálov, ktoré môžu spôsobovať rakovinu kože či hyperpigmentáciu a drobné vrásky. Voda v zelenine navyše preniká do bunkových membrán, vďaka čomu je naša pokožka viac vyhladená.

 

5. Sladké zemiaky
Rovnako ako pomaranče, aj sladké zemiaky sú plné vitamínu C, ktorý je skvelým pomocníkom vo vyhladzovaní vrások. Štúdia v časopise American Journal of Clinical Nutrition dokonca zistila, že dobrovoľníci, ktorí konzumovali asi štyri miligramy vitamínu C (čo zodpovedá polovici sladkého zemiaku) denne po dobu troch rokov, znížili svoj výskyt vrások o celých 11 percent.

Sladké zemiaky sú navyše bohaté aj na beta-karotén, ktorý je nevyhnutný, ak chceme žiarivú a mladú pleť.

 

6. Paradajky
Lykopén je červené rastlinné farbivo s antioxidačným účinkom, ktoré sa okrem iného hojne vyskytuje aj v paradajkách. Táto látka pomáha chrániť pleť pred predčasným starnutím, ktoré je spôsobené pôsobením voľných radikálov, ako sú ultrafialové lúče. Nebojte sa paradajky tepelne spracovať, pretože práve v tomto stave do seba dostanete najvyššiu dávku lykopénu.

 

7. Tuniak v konzerve
Konzervovaný tuniak, skrýva jedno malé tajomstvo - selén. Táto dôležitá živina pomáha chrániť elastín, čo je bielkovina, ktorá udržuje pokožku hladkú a pevnú. Tuniak má navyše vysoký obsah omega-3 mastných kyselín, ktoré pomáhajú v tele zadržiavať kolagén a bojujú proti zápalom. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies