Doprajte si doborty z bryndze

NETKY.SK • 5 Máj 2019, 10:32 • 2 min
Doprajte si doborty z bryndze

BRATISLAVA - Bryndza patrí k jedným z našich národných "pokladov". Ak ste rovnako jej milovníkom ako my, doprajte si ju aj v inej podobe akou sú bryndzové halušky.

slovakia

left justify in out

Niekomu sa bryndza spája možno len s haluškami, druhý si ju najradšej vychutná v nátierke s červenou paprikou a cibuľkou. Bryndzu si však môžeš vychutnať aj v mnohých ďalších receptoch.

 

Bryndzové risotto

 

Potrebné suroviny: 120-130 g ryže na risotto, 3 PL olivový olej, 1 väčšia šalotka, cca 1-1,5 dcl suché biele víno, zeleninový alebo kurací vývar podľa potreby (cca 1/2 - 3/4 litra), soľ, mleté čierne korenie, 60-70 g bryndza, tenký plátok masla, opečená nadrobno pokrájaná sušená šunka alebo oravská slanina, 1 hrsť posekaná zelená časť lahôdkovej cibuľky

 

Príprava receptu: Na olivovom oleji orestujeme pokrájanú šalotku, pridáme ryžu, 2-3 minúty za stáleho miešania opekáme, pridáme víno, miešame pokiaľ sa alkohol neodparí a ryža nevsiakne väčšiu časť vína, za stáleho miešania postupne pridávame vývar až do doby, kedy je ryža uvarená "al dente", teda na skus - zvonku je mäkká ale vo vnútri je pevnejší stred. Pokiaľ sa ryža varí, osobitne si na panvici na kvapke oleja opečieme pokrájanú sušenú šunku. Keď je ryža uvarená, pridáme bryndzu a rozmiešame ju do hladka, následne pridáme opečenú sušenú šunku, plátok masla a nakoniec posekanú zelenú vňať lahôdkovej cibuľky. Ochutíme soľou a korením.

 

obrazok

 

Paprika plnená bryndzou

 

Potrebné suroviny: 8 paprík, 400 g bryndze, 2 žĺtky, cesnak, olej, paradajky, kôpor, soľ, mleté čierne korenie

 

Príprava receptu: Papriky dôkladne umyjeme , odkrojíme vršky a vyberieme semienka. Bryndzu rozmiešame so žĺtkami, posekaným kôprom a mletým korením. Na plech dáme alobal. Papriky naplníme bryndzovou plnkou a uzavrieme vrškami. Okolo paprík naukladáme rozkrojené paradajky a posekaný cesnak. Trochu osolíme, polejeme olejom a dáme piecť. Pečieme asi 1/2 hodinu. Potom papriky otočíme a pečieme dalšiu 1/2 hodinu. Podávame s čerstvým pečivom.

 

obrazok

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona