Štát sa ospravedlnil R. Kaliňákovi za stíhanie a väzbu v kauze Súmrak

NETKY.SK • 20 Október 2023, 14:45 • 2 min
Štát sa ospravedlnil R. Kaliňákovi za stíhanie a väzbu v kauze Súmrak

BRATISLAVA - Robert Kaliňák, nominant Smeru na ministra obrany, získal ospravedlnenie od štátu. Žiadal o to predtým jeho advokát David Lindtner. Ospravedlnenie sa týka stíhania a väzby exministra vnútra. Kaliňák v cele strávil necelý mesiac od 20. apríla do 13. mája 2020 v súvislosti s obvinením v kauze Súmrak.

slovakia

left justify in out

Čelného politika Smeru a nastávajúceho ministra obrany Roberta Kaliňáka v apríli minulého roka zadržali a obvinili policajti z NAKA. Spolu s predsedom strany a vtedy opozičným poslancom Robertom Ficom, exprezidentom polície Tiborom Gašparom a Norbertom Bödörom ho obvinili v kauze Súmrak. Čelili obvineniu zo založenia zločineckej skupiny a z ďalších skutkov – vyzradenie daňového tajomstva a zneužitie právomoci verejného činiteľa.

Robert Kaliňák 20. apríla 2020 putoval do vyšetrovacej väzby. Počas jeho predvedenia pred sudcu Špecializovaného trestného súdu vtedy vznikli známe fotky, na ktorých má putá. Za mrežami bol do 13. mája, prepustil ho po sťažnosti Najvyšší súd.

V rámci kauzy Súmrak boli stíhaní Fico, Kaliňák, exprezident polície Tibor Gašpar a podnikateľ Norbert Bödör. Podľa obvinení mali získavať informácie na diskreditáciu svojich politických oponentov, ako napríklad Igora Matoviča či Andreja Kisku.

Okrem toho čelili obvineniu zo založenia zločineckej skupiny, zneužitia právomoci verejného činiteľa či vyzradenia daňového tajomstva. Smeru ich mal vyzradiť exriaditeľ finančnej správy František Imrecze, ako aj exšéf kriminálneho úradu Ľudovít Makó.

Štátny tajomník ministerstva spravodlivosti Peter Sepeši v stredu rozhodol, že rezort sa Robertovi Kaliňákovi ospravedlňuje za nezákonne vznesené obvinenie, ktoré bolo zrušené generálnou prokuratúrou na základe paragrafu 363, nezákonné zadržanie a väzbu.

Kaliňáka z väzby pustil Najvyšší súd, lebo ju vyhodnotil ako nezákonnú – neboli splnené podmienky kolúznej väzby. „Keďže ospravedlnenie prišlo, naša žiadosť bola naplnená,“ povedal Lindtner.

Kauza Súmrak otriasla Slovenskom v apríli 2022, keď vyšetrovateľ obvinili dvojicu politikov a bývalého policajného šéfa a podnikateľa zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, prečinu zneužívania právomoci verejného činiteľa, ako aj z opakovaného zločinu ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva. Kaliňáka poslali za mreže pre obavu, že by bývalý minister vnútra mohol ovplyvňovať svedkov alebo spoluobvinených.

Sudca Špecializovaného trestného súdu predpokladá, že údajná organizovaná zločinecká skupina Norberta Bödöra nemohla vzniknúť bez toho, aby o tom Kaliňák nevedel.

Všetci obvinení spáchanie skutkov popierajú. Spochybňovali aj kľúčových svedkov Bernarda Slobodníka, Ľudovíta Makóa či Františka Imreczeho. Tí pred vyšetrovateľom NAKA vypovedali o tajných poradách na úrade vlády, na ktorých sa mala pripravovať diskreditácia politických oponentov.

V rámci vyšetrovania robili príslušníci NAKA na úrade vlády aj vyšetrovací pokus. Práve tam sa podľa výpovedí Ľudovíta Makóa a bývalého prezidenta finančnej správy Františka Imreczeho stretávali s obvinenými.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Aktuality, Startitup, Foto: Aktuality.sk / Branislav Wáclav
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies