Najprv pivo, potom vojaci. Nemecko z Afganistanu najprv stiahne zásoby alkoholu

NETKY.SK • 11 Jún 2021, 10:08 • 2 min
Najprv pivo, potom vojaci. Nemecko z Afganistanu najprv stiahne zásoby alkoholu

BERLÍN – Nemecko pred plánovaným odchodom svojich vojakov z Afganistanu, stiahne z krajiny 22 500 litrov piva, vína a sektu.

slovakia

left justify in out

Velitelia zakázali vojakom pôsobiacich v Afganistane na zahraničných misiách piť alkohol a takýmto spôsobom si krátiť voľný čas pred odchodom domov. V súvislosti so sťahovaním vojakov z krajiny totiž platí stav zvýšenej ostražitosti.

 

Ako uvádza britská BBC, predať takéto množstvo alkoholu v moslimskej krajine priamo na mieste ich pôsobenia nie je možné pre miestne náboženské a kultúrne zvyklosti. Hovorca nemeckého ministerstva obrany v pondelok informoval, že rezort už zazmluvnil súkromnú firmu, ktorá zásoby odvezie

 

Nemecký denník Der Spiegel v piatok napísal, že nemeckí vojaci majú na svojich základniach v Afganistane obrovský nadbytok alkoholických nápojov. Za normálnych okolností majú vojaci alkohol na prídel.

 

Každý deň si môžu dopriať dve plechovice piva alebo iného alkoholu. V skladoch za základni Camp Marmal, ktorá sa nachádza na severe krajiny, majú viac ako 60-tisíc plechoviek pivastovky fliaš vína a sektu.

 

V Afganistane pôsobí približne 1100 príslušníkov bundeswehru, pričom 59 z nich tam prišlo o život. Pre nemeckú armádu sa tak táto operácia radí medzi tie najhoršie od II. svetovej vojny, pri ktorej utrpeli najväčšie straty na životoch

 

Prvý odliv vojakov Spojených štátov, NATO a spojencov sa uskutočnil začiatkom mája. Krajinu majú opustiť do 11. septembra. Avšak za posledných pár týždňov sa bezpečnostná situácia v krajine zhoršuje. Narastá počet násilností, ktoré NATO a USA pripisujú radikálnemu hnutiu Taliban. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies