Svetom otriasla smutná správa. Vo veku 99 rokov zomrel princ Filip

NETKY.SK • 9 Apríl 2021, 13:24 • 2 min
Svetom otriasla smutná správa. Vo veku 99 rokov zomrel princ Filip

LONDÝN - Vo veku 99 rokov zomrel britský princ Filip, manžel kráľovnej Alžbety II.

slovakia

left justify in out

  • aktualizované 9. apríla 13:44

Oznámil to Buckinghamský palác, informuje spravodajský portál BBC. Veľká Británia sa zahalila do čiernej. Vo veku 99 rokov zomrel princ Philip, manžel kráľovnej Alžbety II.

 

Túto informáciu tiež potvrdila aj kráľovská rodina na sociálnej sieti. Už začiatkom júna mal pritom osláviť svoje 100. narodeny. Vojvoda z Edinburghu strávil posledné dni na zámku Windsor spolu so svojou manželkou. Poslednýkrát vydýchol dnes nad ránom.

 

V poslednom čase sa pritom objavovali informácie o jeho pošramotenom zdraví. Pred časom strávil takmer mesiac v nemocnici pre infekciu a problémy so srdcom.

 

 

"S hlbokým žiaľom oznámila jej veličenstvo kráľovná smrť svojho milovaného manžela, jeho kráľovskej výsosti princa Filipa, vojvodu z Edinburghu. Jeho kráľovská výsosť dnes ráno na Windsorskom hrade pokojne odišla. Kráľovská rodina sa spája s ľuďmi na celom svete a smúti za jeho stratou," uvádza kráľovská rodina na sociálnej sieti. 

 

Princ Filip Mountbatten, vojvoda z Edinburghu, sa narodil 10. júna 1921 na Korfu ako najmladšie dieťa Andreja, gréckeho a dánskeho princa, a princeznej Alice z Battenbergu.

 

Rodina v roku 1922 musela utiecť z Grécka a usadila sa v Paríži, Filip žil neskôr aj v Nemecku a napokon v Spojenom kráľovstve. Počas druhej svetovej vojny slúžil v britskom Kráľovskom vojenskom námorníctve.

S vtedy ešte princeznou Alžbetou sa zosobášili 20. novembra 1947. Ich manželstvo je najdlhšie spomedzi všetkých britských panovníkov. V roku 1948 sa im narodilo prvé dieťa - princ Charles, po ktorom nasledovali princezná Anna, princ Andrew a princ Edward. Kráľovský pár má dovedna osem vnúčat a desať pravnúčat.

Po svadbe naďalej aktívne slúžil v námorníctve, až kým sa Alžbeta nestala v roku 1952 kráľovnou. Potom sa ujal oficiálnych povinností ako manžel panovníčky.

 

Aktívne sa angažoval vo viacerých oblastiach verejného života a bol patrónom stoviek organizácií. Bol napríklad predsedom britskej pobočky Svetového fondu na ochranu prírody (WWF) či prezidentom Medzinárodnej jazdeckej federácie. Je tiež zakladateľom rozvojového programu pre mladých ľudí Medzinárodná cena vojvodu z Edinburghu.

Princ Filip, ktorý absolvoval viac ako 22-tisíc sólových samostatných verejných podujatí a viac než 5-tisíc prejavov, bol známy svojimi pohotovými, často vtipnými, no i nemiestnymi, poznámkami počas verejných podujatí. Svojho času sa napríklad vyjadril, že je „najskúsenejší odhaľovač pamätných tabúľ na svete“. Z verejného života sa stiahol v roku 2017, hoci odvtedy sa párkrát objavil po boku kráľovnej.

Princ Filip začiatkom roka strávil mesiac v nemocnici, kde okrem iného podstúpil procedúru v súvislosti so srdcovými problémami, ktoré ho trápili už dlhšie. Hospitalizovali ho 16. februára po tom, ako sa necítil dobre, a prepustili ho domov, na hrad Windsor, 16. marca.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies