Postrelený kongresman Scalise je v kritickom stave

NETKY.SK • 15 Jún 2017, 07:32 • 2 min
Postrelený kongresman Scalise je v kritickom stave

WASHINGTON - Americký kongresman Steve Scalise, dnes postrelený pri bejzbalovom tréningu, sa po operácii nachádza v kritickom stave.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom nemocnica MedStar Washington. Zdravotnícke zariadenie napísalo dnes popoludní v odkaze na Twitteri, že republikánsky člen Snemovne reprezentantov Scalise "utrpel kritické zranenia a je stále v kritickom stave". Ďalšie podrobnosti o politikovi nemocnica neuviedla.

 

Scalise sa nachádzal medzi viacerými ľuďmi, keď útočník spustil z pušky streľbu na republikánskych zákonodarcov na bejzbalovom ihrisku v meste Alexandria v štáte Virgínia, pri metropole Washington. Útočníka James T. Hodgkinson postrelili a neskôr podľahol zraneniam. Nemocnica tiež oznámila, že ďalšia obeť streľby je v dobrom zdravotnom stave, ale neidentifikovala ju. 

Podľa najnovších informácii mal útočník ľavicové politické názory a vlani zrejme pôsobil ako dobrovoľník v predvolebnej kampani neúspešného kandidáta na prezidenta USA Bernieho Sandersa. Uviedol to podľa agentúry AP samotný Sanders. "Som znechutený z tohto opovrhnutiahodného činu," povedal po útoku Sanders. Čin hlboko odsúdil a dodal, že "násilie v akejkoľvek forme je v našej spoločnosti neakceptovateľné".

 

Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) informoval, že preveruje aktivity na sociálnych sieťach a aj motívy 66-ročného Jamesa Hodgkinsona z mesta Belleville v štáte Illinois, ktorý zranil Scaliseho a niekoľko ďalších ľudí. Agenti prešetrujú miesto jeho bydliska, komplicov, odkazy na internete a "prípadné motívy".

 

Podľa FBI bolo do nemocníc prevezených so strelnými poraneniami celkovo päť ľudí: útočník, Scalise, policajt zo stráže Kapitolu (sídla Kongresu), zamestnanec Kongresu a lobista. Ďalší kongresman utrpel menšie zranenia. Hodgkinson neskôr zomrel. Kongresmanka Claudia Tenneyová dostala krátko pred spustením streľby na bejzbalovom ihrisku výhražný e-mail.

V riadku "predmet" (subject) bolo napísané: "Jeden to dostal. Na rade je ich 216..." Informovala o tom Hannah Andrewsová, hovorkyňa republikánskej političky z New Yorku, a dodala, že zalarmovali políciu Kapitolu.

 

V Snemovni reprezentantov, dolnej komore amerického Kongresu, je 238 republikánov, ale 217 z nich hlasovalo za návrh zákona, ktorý ruší a nahrádza zákon o zdravotníckej starostlivosti exprezidenta Baracka Obamu. Nie je jasné, či pisateľ e-mailu poukazoval na toto hlasovanie.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies