Ľudstvo plánuje historicky prvý útok vo vesmíre! Už čoskoro odchýlia mesiac planéty Didymos z obežnej dráhy

NETKY.SK • 24 Október 2021, 10:43 • 2 min
Ľudstvo plánuje historicky prvý útok vo vesmíre! Už čoskoro odchýlia mesiac planéty Didymos z obežnej dráhy

KALIFORNIA – V prípade reálneho ohrozenia Zeme asteroidom sú vedci pripravení odporučiť ich odklon alebo zničenie pomocou nukleárnych zbraní.

slovakia

left justify in out

NASA finišuje s prípravami útoku na asteroid. Ak si spomínate na celovečerný film Armagedon, v ktorom partiu ťažiacu ropu vyslali do vesmíru, niečo podobné sa chystá aj teraz, avšak nie až v takom merítku. V trháku z 90. rokov bolo cieľom misie do vesmírneho telesa navŕtať pár dier, vložiť do nich atómové bomby a na diaľku ich odpáliť. Americký film končí happyendom, keďže sa asteroid po výbuchu rozlomil na dve časti a minul Zem. 

 

 

Mesiačik odklonia z obežnej dráhy

Cieľom vesmírnej misie DART je zasiahnuť mesiac malej planéty Didymos a zmeniť jeho obežnú dráhu. Takýmto spôsobom si chcú vedci preveriť, ako by fungovala záchranná akcia Zeme v prípade, že by ju ohrozoval asteroid do akej miery je ľudstvo schopné čeliť podobným hrozbám. Informovala o tom televízna stanica CNN. 

 

Už 23. novembra odštartuje z Vandenbergovej leteckej základne v Kalifornii raketa Falcon 9. Do vesmíru vynesie sondu DART (Double Asteroid Redirection Test), ktorá si to zamieri rovno k planéte Didymos, respektíve priamo k malému mesiacu Dimorphos, ktorý okolo nej obieha.

 

 

Pomocou špeciálnej technológie sa vedci pokúsia mesiačik vychýliť z jeho obežnej dráhy. Pôjde tak o historický míľnik a ukážku toho, ako budú v budúcnosti technológie chrániť Zem pred hrozbami z vesmíru. 

 

Sonda narazí do Dirmorphosa

Planétka Didymos (Dvojča), má priemer približne jeden kilometer. Bola objavená v roku 1996. Neskôr však vedci zistili, že okolo nej obieha malý mesiac.

 

Bude to prvé teleso, ktoré bude mať vďaka ľudskému zásahu dve úplne rozdielne podoby. Jednu uvidí DART pred zásahom a inú Hera, teda misia Európskej vesmírnej agentúry o niekoľko rokov neskôr,“ vysvetlil planetárny vedec a člen misie Kleomenis Tsiganis.

 

img

 

DART do mesiačika narazí v novembri budúceho roka, keď sa bude planéta nachádzať v relatívnej blízkosti Zeme, približne 11-miliónov kilometrov. „DART je prvým krokom k otestovaniu postupu vychýlenia prípadných asteroidov, ktoré by pre nás predstavovali globálnu hrozbu,“ skonštatovala vedúca pracovníčka misie DART Andrea Rileyová.  

 

Sonda úmyselne vrazí do mesiaca Dirmorphosa v rýchlosti 23 760 km/h. Náraz by mal zmeniť jeho rýchlosť o 1 percento. Napriek tomu, že sa to môže zdať málo, v konečnom dôsledku to zmení čas obehu o niekoľko minút.

 

Vedci získajú kľúčové dáta

Náraz bude pritom veľmi pozorne sledovať niekoľko teleskopov, ktoré vedcom poskytnú dáta o tom, ako sa dráha mesiačika zmenila. Bude to po prvýkrát, kedy človek zmení dynamiku solárneho systému takýmto výrazným spôsobom. 

 

Tri roky od akcie príde výsledok z blízka preskúmať sonda Hera. Tieto dáta, ktoré DART spolu s Herou nazhromaždia budú následne využité k plánovaniu obrany Zeme a obzvlášť k pochopeniu, aká veľká sila je nevyhnutná k zmene asteroidov, ktoré by mohli našu zelenú planétu ohroziť. 

 

Zbraňami proti asteroidom

Vedci zároveň počítajú aj s možnosťou odpálenia asteroidov ničivými bombami v prípade, že by sa vesmírne telesá nebezpečne priblížili k Zemi. Na univerzite Johna Hopkinsa pri simulácii nechali našu planétu ohroziť asteroidmi. Na ich zničenie využili hypotetickú megatonovú atómovú bombu, ktorá vybuchla len pár metrov od povrchu telesa. 

 

Megatonová jadrová zbraň má výbušnú silu rovnajúcu sa jednému miliónu ton TNT, pripomína denník Sme.sk. Ako uviedol autor tejto štúdie Patrick King, výskumníci sa sústredili na zničenie asteroidu tesne pred nárazom. V záveroch prišli na to, že aby bola explózia efektívna, výbuch treba časovo veľmi dobre naplánovať. 

 

 

Ak by bombu odpálili napríklad dva mesiace pred predpokladanou zrážkou so Zemou, asteroid by úplne zničili, pričom zvyšné úlomky by minuli Zem alebo by zhoreli v atmosféreToto však platí pri menších vesmírnych telesách.

 

Pri tých väčších treba odpálenie vykonať najmenej 6 mesiacov pred dopadom. Odborníci teda skonštatovali, že využitie nukleárnych zbraní je veľmi efektívnou obranou, je vhodné ich však použiť na poslednú chvíľu.

 

Zároveň platí, že sa vedci o vesmírnych telesách smerujúcich k Zemi dozvedia približne 10 rokov pred tým, ako by mohli ohroziť našu planétu, preto uprednostňujú odklon a vychýliť ich z kolízneho kurzu



 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies