ADHD a kreativita: Nízke hladiny dopamínu privádzajú ľudí s touto poruchou pozornosti k lipnutiu na úspechoch a obrovskej vynaliezavosti

NETKY.SK • 31 Október 2023, 18:10 • 2 min
ADHD a kreativita: Nízke hladiny dopamínu privádzajú ľudí s touto poruchou pozornosti k lipnutiu na úspechoch a obrovskej vynaliezavosti

Impulzivita je jeden z hlavných príznakov ADHD . Štúdie naznačujú, že to môže viesť ľudí k originálnejším nápadom.

slovakia

left justify in out

Neexistuje žiadny konkrétny dôkaz, že ADHD (tiež známy ako ADD) vedie ku kreativite. Existuje však niekoľko štúdií, ktoré naznačujú, že problémy s ADHD môžu mať pozitívny vplyv. Rovnaké vlastnosti, ktoré sťažujú napríklad striedanie sa alebo sledovanie pokynov, môžu podporovať kreatívne myslenie.

Porucha pozornosti s hyperaktivitou alebo ADHD sa často považuje za prekážku v mnohých aspektoch života. Štúdia publikovaná v časopise Creativity Research Journal a ďalšia štúdia publikovaná v časopise Journal of Attention Disorders však ukázali, že ľudia s ADHD môžu mať tajnú zbraň: kreativitu. To je pravda, ľudia, tí, ktorí sa musia celou silou snažiť nehybne sedieť a dávať pozor na hodine, môžu byť len ďalším Picassom alebo Shakespearom.

Bez vnútorného kritika?

Je to preto, že ľuďom s ADHD často chýba vnútorná zábrana. To znamená, že majú problém držať sa späť, keď chcú niečo povedať alebo urobiť. A hoci to môže spôsobiť problémy, môže to tiež znížiť pravdepodobnosť, že ľudia budú mať "vnútorného kritika", ktorý umlčí tok ich myšlienok.

Ľudia s ADHD sa tiež dajú ľahko rozptýliť. Štúdie však naznačujú možnú výhodu aj v tomto. Deti, ktoré majú problém vyladiť veci vo svojom okolí, môžu zistiť, že všetky tieto prvky sa kombinujú zaujímavým spôsobom. A to môže viesť k novým nápadom.

 

Stále nové nápady

Vedci sa v jednej štúdii pýtali skupiny vysokoškolákov s ADHD a bez nej, ako radšej pristupujú k problémom. Ľudia s ADHD mali väčšiu radosť z vymýšľania nových nápadov. U ľudí bez ADHD bola väčšia pravdepodobnosť, že budú využívať alebo rozvíjať existujúce nápady.

oblastiach ako študenti bez ADHD. Patrili sem umenie, tvorivé písanie, vedecké objavy a architektúra.

Kompenzácia dopamínu a motivácia

Ľudia, ktorí trpia poruchou deficitu hyperaktivity ADHD, sú impulzívni. Baví ich myslieť za hranice bežných možností, bez obmedzení. Motivuje ich keď kreatívne úlohy prinášajú dobré výsledky. To im dáva pocity potešenia a odmeny, pretože ich hladina dopamínu je zvýšená.


Výskumné štúdie ukazujú, žeľudia s ADHD majú nižšie hladiny dopamínu. Takže ten malý kopanec od pocitu úspechu je pre nich dosť životne dôležitý. Inými slovami, môže to byť celkom motivujúce!

Ľudia s ADHD majú spoločné to, že sa bránia konformite. Majú tendenciu ignorovať bežné prístupy k problému, používajú svoju víziu a riskujú viac, často ešte predtým, než premýšľajú. Na druhej strane môže byť toto správanie prínosom, ktorý ich vedie k objavom aúspechom v oblasti vedy, obchodu, techniky, atletiky, filmu a umenia.

 

Slávni ľudia s ADHD

Poruchou pozornosti trpeli aj títo známi ľudia. Je pravdepodobné, že im práve ADHD dopomohlo k ich úspechom.

Bill Gates

Spoluzakladateľ spoločnosti Microsoft, je známy tým, že má ADHD a priznal, že zápasí s príznakmi ADHD. Je tiež jedným z najbohatších ľudí na svete. V čase, keď odišiel z Harvardu, aby založil Microsoft, už niekoľko rokov vyvíjal počítačové programovanie a dokonca ešte ako žiak vytvoril systém plánovania tried pre svoju strednú školu.

Walt Disney

Predpokladá sa, že Walt Disney mal ADHD a tiež opustil školu v mladom veku. Potom pokračoval v založení impéria Disney.

 Albert Einstein

Vedec a nositeľ Nobelovej ceny  Albert Einstein sa považuje za človeka s ADHD, pretože  „ bol rovnako neorganizovaný a zábudlivý, ako bol bystrý a inteligentný “.  Existujú ďalšie dôkazy, ktoré naznačujú, že mohol mať dyslexiu, dyspraxiu a autizmus v kombinácii s ADHD.

Justin Timberlake

V rozhovore pre Collider.com z roku 2008 niekoľkonásobný ocenený spevák, skladateľ, hudobný producent a herec Grammy a Emmy potvrdil, že má ADHD pre dospelých zmiešanú s obsedantno-kompulzívnou poruchou (OCD). Stalo sa to až potom, čo si anketár Steve Weintraub všimol Timberlaka, ako upravuje rekordéry, ktoré boli práve položené na stôl pred ním, a spýtal sa ho, či má typ OCD , kde musíte všetko opraviť.

"Mám OCD zmiešané s ADD," povedal Timberlake Weintraubovi. "Skús s tým žiť."

 

Mať talent a mať umelecký úspech však nie je to isté. Neexistuje žiadny výskum, ktorý by naznačoval, že vrodené umelecké schopnosti sú spojené s ADHD. Inými slovami, ADHD z vás nerobí mimoriadne talentovaného hudobníka alebo maliara.

 

Výhody ADHD?

Ľudia s ADHD často riskujú. Pokračovanie v tvorivej kariére si vyžaduje, aby ste sa dostali von a čelili možnému odmietnutiu alebo kariérnemu neúspechu. Inými slovami, musíte riskovať. Takisto sa tiež často intenzívne zameriavajú na veci, o ktoré majú veľký záujem. To môže byť plus, keď kreatívni ľudia pracujú na rozvoji svojho remesla.

Flexibilné myslenie je ďalšou výhodou ADHD. Ľudia s ADHD majú často problém sústrediť sa na jednu vec, ale to môže byť dobrá vec, pretože to z nich robílepších v multitaskingu a otvorenejších voči rôznym nápadom.

Ľudia s touto poruchou pozornosti sú často kreatívnejší ako ostatní kvôli tomu, ako funguje náš mozog. Takže nabudúce, keď sa budete cítiť zle kvôli svojej ADHD, nezabudnite, že máte jedinečné silné stránky, ktoré iní ľudia nemajú! A využite tieto silné stránky vo svoj prospech.

ADHD často znamená aj zhovorčivú povahu, čo vo väčšine scenárov znamená podnietenie zaujímavej konverzácie. Ľudia s ADHD často hovoria, čo majú na mysli, bez toho, aby sa držali späť, čo môže byť veľmi osviežujúce

Áno, roztržitosť je pretrvávajúcou výzvou ADHD. Ale keď ľudia s ADHD nájdu niečo, čo ich fascinuje, môžu si na to vyvinúť takmer obsedantné zameranie, čo môže byť ďalšou výhodou.

„Ľudia s ADHD majú štatisticky väčšiu pravdepodobnosť, že prídu s jedinečnou kombináciou informácií – čo akademici nazývajú „imaginatívna divergencia“ – a teda s jedinečným kreatívnym výstupom.“ tvrdíEleanor Turner, spisovateľka a podporná pracovníčka na voľnej nohe so sídlom v Londýne. Píše pre Qbtech a Leafyard a je spolumoderátorkou OCD & ADHD podcastu Restless Minds.

Jednotlivci s ADHD sú vo všeobecnosti zhovorčivejší čo z nich robí skvelých hovorcov. Výsledky klinickej štúdie v skutočnosti ukázali, že ľudia s ADHD prejavujú väčšiu sociálnu inteligenciu a empatiu ako ľudia bez tohto ochorenia.

Ako správne zvládnuť ADHD a kreativitu?

„Mať ADHD neznamená, že celý kreatívny proces prebieha hladko. V skutočnosti to môže znamenať, že vytváranie je niekedy nemožné.“ tvrdí Eleanor Turner.

Keď dostaneme kreatívne projekty na dokončenie, mali by sme ich efektívne zvládnuť v našom stave. To znamená, že si musíme od úlohy oddýchnuť a nechať mozog na chvíľu relaxovať, aby sme mohli prísť s lepšími, sviežimi a ďalšími nápadmi. Aj keď sa dokážeme niekedy intenzívne sústrediť, stále je dôležité mať pozitívny vzťah k našej ADHD mysli.

Zdroje:

https://www.understood.org/en/articles/adhd-and-creativity-what-you-need-to-know

https://www.pilgrimsoul.com/home/why-people-with-adhd-have-a-creative-advantage

https://www.itsnicethat.com/features/does-having-adhd-optimise-creativity-creative-industry-040522

https://www.adhdcentre.co.uk/successful-people-with-adhd-superpowers/

https://www.everydayhealth.com/add-adhd-pictures/celebrities-with-adhd.aspx

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
foto: Khosrork/Getty Images
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies