Vo svidníckom skanzene priblížia vianočné a novoročné tradície

NETKY.SK • 11 Január 2023, 16:30 • 2 min
Vo svidníckom skanzene priblížia vianočné a novoročné tradície

SVIDNÍK - Tradície vítania Vianoc a Nového roka podľa juliánskeho kalendára si budú môcť pozrieť v sobotu (14. 1.) návštevníci svidníckeho skanzenu. Súčasťou podujatia s názvom Novoročné tradície v skanzene, ktoré organizuje Slovenské národné múzeum - Múzeum ukrajinskej kultúry (SNM - MUK) vo Svidníku, bude i tradičná ľudová zabíjačka a ochutnávka zabíjačkových špecialít. TASR o tom informovala kultúrno-propagačná manažérka SNM - MUK Ľudmila Ražina.

slovakia

left justify in out

"Pravoslávni veriaci sa snažia o zachovanie zvykov a tradícií svojich predkov siahajúce až do čias svätého Cyrila a Metoda. Preto väčšina z nich sa na Slovensku i vo svete pri slávení cirkevných sviatkov neriadi gregoriánskym, ale starším juliánskym kalendárom," povedala Ražina.

 

Najočakávanejšími sviatkami predkov boli odjakživa podľa jej slov sviatky zimného cyklu, ktoré sa podľa juliánskeho kalendára začínajú 7. januára sviatkom Narodenia Krista - Roždestvo Christovo. "Ďalej pokračujú 14. januára na Starý Nový rok - sviatok sv. Vasiľa - a končia sa 19. januára na Zjavenie Pána. Ešte 6. januára, v predvečer Vianoc, sa celá rodina zišla doma a pripravovala sa na Svätý večer. Nevyhnutne sa pripravovali 'chudé' jedlá z darov polí a zeleninovej záhrady. Takto si domáci uctili uplynulý rok a poďakovali sa za jeho dary. Za štedrovečerným stolom musela byť celá rodina spolu," priblížila Ražina.

 

Ako pokračovala, v deň Vianoc, 7. januára, koledníci chodili po domácnostiach s vianočným betlehemom. V každej domácnosti svietila sviečka ako symbol dobra a lásky. "Hlavnou osobou 14. januára na Vasiľa bol podľa zvyku prvý rozsievač, zvyčajne chlapec, ktorý priniesol do domu šťastie, zdravie a nádej na dobrú úrodu. Po celý sviatočný čas sa koledovalo a vinšovalo, spievali sa rituálne piesne – priania majiteľom domov a ich domácim," doplnila Ražina s tým, že v programe sa predstavia folkloristi, ako aj deti zo Svidníka a okolia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona