Ján Kubiš vyzval prezidentku, aby upokojila situáciu prijatím ráznych krokov

NETKY.SK • 17 August 2023, 18:30 • 2 min
Ján Kubiš vyzval prezidentku, aby upokojila situáciu prijatím ráznych krokov

Bratislava-Niekdajší minister zahraničných vecí má už dosť politických šarvátok a požaduje na ich ukončenie okamžité riešenie

slovakia

left justify in out

Politická scéna na Slovensku zažíva krušné časy. Blížiace sa parlamentné voľby a rozbroje medzi politickými stranami na optimizme obyvateľstvu príliš nepridávajú. Horúce hlavy predstaviteľov jednotlivých strán aj poniektorých členov vlády SR dopomáhajú k čoraz väčšej nervozite. Nevynímajúc časté policajné zásahy dôležitých osôb, ktoré sú predmetom množstva vyjadrení. Politický chaos už zasiahol aj niekdajšieho ministra zahraničných SR a možného kandidáta na prezidenta Jána Kubiša, ktorý vyzval prezidentku, aby konala. 

 

Prezidentka Zuzana Čaputová by mala prijať rázne kroky a opatrenia na upokojenie situácie a zabezpečenie riadneho chodu právneho štátu s plným rešpektovaním zákonov a kompetencií jednotlivých zložiek štátu. Vyzval ju k tomu bývalý minister zahraničných vecí Ján Kubiš, ktorý sa spomína ako možný kandidát na prezidenta SR. Apeluje tiež na premiéra Ľudovíta Ódora a ďalších politikov na zastavenie ďalšej eskalácie situácie a zvyšovanie napätia v spoločnosti s dosahmi na nadchádzajúce voľby.

"V súvislosti s ostatným vývojom na Slovensku dôrazne vyzývam prezidentku na prijatie ráznych krokov a opatrení na upokojenie situácie a zabezpečenie riadneho chodu právneho štátu s plným rešpektovaním zákonov a kompetencií jednotlivých zložiek a inštitúcií štátu v zmysle demokratických princípov vrátane civilnej kontroly nad ozbrojenými zložkami. Vyzývam prezidentku, aby v tomto zmysle konala aj vo vzťahu k svojej vláde vrátane predsedu vlády, ktorý jej rozhodnutím vykonáva aj funkciu ministra vnútra," uviedol Kubiš pre TASR v súvislosti so štvrtkovým zásahom Národnej kriminálnej agentúry (NAKA). 

Ján Kubiš rovnako apeloval na politikov, aby veľmi zdržanlivo komentovali vzniknutú situáciu a svojimi výrokmi neprilievali olej do ohňa v už vyostrenej predvolebnej situácii. "Vo svojej dlhej praxi v rôznych častiach sveta som sa často stretol s krokmi a vývojom, ktorý sa nezvládol a viedol ku krízam a konfliktom," upozornil bývalý minister. Aj preto je znepokojený súčasným vývojom a krokmi aktérov situácie. "Slovensko si to nezaslúži a nemôže si to dovoliť," uzavrel.

 

NAKA v rámci akcie Rozuzlenie vo štvrtok obvinila viacero osôb. Medzi nimi podnikateľa Petra K., bývalého príslušníka Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimíra P., príslušníka SIS Michala A., bývalého príslušníka NAKA Jána K. a bývalého príslušníka SIS Martina C. Obvinenie sa týka zločineckej skupiny, ktorá mala sťažiť alebo mariť vyšetrovania korupčných a iných trestných činov, či navodzovať dojem o manipulácii výpovedí svedkov vyšetrovateľmi, ale aj diskreditovať orgány činné v trestnom konaní. Ďalší dvaja policajti boli zadržaní ako podozriví. Prezidentka vyzvala premiéra, aby zvolal v tejto súvislosti bezpečnostnú radu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Zlatica Gregorová
TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies