Poslancov čaká zdravotníctvo i privatizácia Telekomu

NETKY.SK • 25 Jún 2014, 08:52 • 2 min
Poslancov čaká zdravotníctvo i privatizácia Telekomu

BRATISLAVA - Rozpravou k novele zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia otvoria poslanci druhý deň 36. schôdze parlamentu.

slovakia

left justify in out

Zdravotný dohľad nad pracovnými podmienkami by podľa návrhu mali zamestnávatelia povinne zabezpečovať pre všetkých zamestnancov. V súčasnosti sa takéto opatrenie vzťahuje len na rizikových pracovníkov, teda 3. a 4. kategórie. Ministerstvo zdravotníctva návrhom transformuje do slovenských právnych predpisov európsku smernicu. Toto opatrenie však nie je pre Slovensko nové, takýto právny stav platil aj do konca roka 2011.

 

Povinnosť zamestnávateľa zabezpečovať zdravotný dohľad pre všetkých zamestnancov je upravená v legislatíve rôzne. Kým pri nerizikových zamestnancoch stačí, ak dohľad nad ich pracovnými podmienkami bude zaisťovať bezpečnostný technik či zdravotnícky pracovník, u rizikových kategórií tak musí urobiť tím zdravotníckych pracovníkov, ako je to i v súčasnosti. "V prípade fyzickej osoby - podnikateľa, ktorý nezamestnáva iné fyzické osoby, sa povinnosť chrániť svoje zdravie (a zdravie obyvateľov) vzťahuje len na osoby vykonávajúce rizikové práce, teda práce v kategórii tri a štyri. U ostatných osôb je ochrana ich zdravia pri práci v dobrovoľnej rovine," konštatuje ministerstvo zdravotníctva (MZ) v návrhu. 

 

Rezort pripomína, že pracovná zdravotná služba (PZS) pozitívne ovplyvňuje úroveň zdravia zamestnancov pri práci, a to vo významnej miere, keďže jej základným zameraním je prevencia chorôb z povolania a udržanie zdravotnej spôsobilosti pracovníkov. Rovnako tak MZ podotýka, že u zamestnancov, ktorí vykonávajú práce zaradené do druhej kategórie, je priznaných až 66 percent chorôb z povolania. 

 

Poslanci v stredu budú voliť aj člena Dozornej rady Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Definitívne rozhodnutie čaká zákonodarcov aj o novele zákona o podmienkach prevodu majetku štátu na iné osoby. Novela má vytvoriť zákonné predpoklady pre možnosť predaja akcií Slovak Telekomu novým postupom privatizácie, a to formou verejnej ponuky na kapitálovom trhu (IPO). Ako uvádza rezort hospodárstva, v súčasnosti platný privatizačný zákon navrhovaný postup privatizácie neupravuje a existujúce formy privatizácie, ako sú priamy predaj či verejná dražba, pri predaji akcií cez IPO sú neaplikovateľné.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies