Ministerka Šimkovičová: Úspech festivalu Východná je jednou z našich priorít, treba mu vrátiť status, ktorý roky mal

NETKY.SK • 9 Apríl 2024, 17:00 • 2 min
Ministerka Šimkovičová: Úspech festivalu Východná je jednou z našich priorít, treba mu vrátiť status, ktorý roky mal

BRATISLAVA - Ministerstvo kultúry chce obnoviť prestíž festivalu Východná. Ministerka Martina Šimkovičová a starosta obce Východná Pavel Krupa sa zhodli na priorite vrátiť mu historický status.

slovakia

left justify in out

Úspech medzinárodného folklórneho festivalu Východná patrí medzi priority súčasného vedenia rezortu kultúry. Prípravám treba venovať adekvátnu pozornosť a prinavrátiť mu status, ktorý mu prináležal niekoľko desaťročí, kedy bol považovaný za jeden z najprestížnejších medzinárodných folklórnych festivalov v Európe. Zhodli sa na tom ministerka kultúry SR Martina Šimkovičovástarosta obce Východná Pavel Krupa na stretnutí, ktoré sa uskutočnilo v pondelok 8. apríla 2024 na pôde rezortu kultúry.

„Spätná väzba, či už od vedenia obce Východná alebo samotných partnerov festivalu, je pre mňa veľmi dôležitá. Festival totiž poskytuje priestor nielen pre priateľské stretnutia všetkých generácií folkloristov, ale zároveň je dôležitým pilierom zachovania klenotov našej kultúry. Je preto pre nás nesmierne dôležité zvýšiť jeho kvalitu,“ povedala ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová.

So starostom obce Pavlom Krupom prediskutovali najdôležitejšie kroky a harmonogram príprav. Hlavným organizátorom festivalu je totiž Národné osvetové centrum, ktoré je príspevkovou organizáciou Ministerstva kultúry SR.  Na stretnutí zadefinovali problémy, ktoré sa týkajú organizácie a predovšetkým nedostatočnej komunikácie zo strany Národného osvetového centra. Ministerka Šimkovičová prisľúbila v tejto veci vyvinutie osobnej iniciatívy, aby sa nedostatky odstránili a príspevková organizácia venovala festivalu náležitú pozornosť.

Festival Východná je považovaný za sviatok ľudovej hudby, tanca, umenia a remesiel. Tento rok sa uskutoční v termíne 4. až 7. júla a hlavným motívom budú „tradície v pohybe“.  Je najrozsiahlejším a najstarším medzinárodným folklórnym festivalom na Slovensku. Koná sa každoročne na začiatku školských prázdnin v blízkosti Vysokých a Nízkych Tatier v amfiteátri obce Východná.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Tlačový odbor MK SR, Foto: Tlačový odbor MK SR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies