Fínsko zvýši svoje vojenské výdavky

NETKY.SK • 7 Apríl 2022, 11:15 • 2 min
Fínsko zvýši svoje vojenské výdavky

HELSINKI – Fínsko v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu zvýši počas nasledujúcich štyroch rokov svoje vojenské výdavky o 2,2 miliardy eur. Peniaze pôjdu na stovky nových profesionálnych vojakov, lepšiu bezpečnosť hraníc a zbrane vrátane rakiet a munície. Informovala o tom vo štvrtok stanica BBC.

slovakia

left justify in out

Fínsko má 1 340 kilometrov dlhú hranicu s Ruskom a ruská invázia na Ukrajinu vyvolala v krajine zvýšenú podporu vstupu do NATO. Fínska premiérka Sanna Marinová cez víkend uviedla, že vojna znamená, že Fíni musia „vážne premýšľať o našom vlastnom postoji a prístupe k vojenskému spojenectvu“ - a rozhodnúť sa opatrne, ale rýchlo, a to v priebehu tejto jari.

 

Šéf fínskej obrany Timo Kivinen povedal, že ruská invázia zdôraznila potrebu Fínska rýchlo sa operačne pripraviť bez ohľadu na diskusiu o členstve v NATO. Dodal, že investície do armády sa začnú okamžite.

 

Fínsko sa už zúčastňuje na cvičeniach NATO a podľa prieskumu verejnej mienky televízie YLE z minulého mesiaca až 62 percent Fínov podporilo plné členstvo krajiny v Aliancii. Ide o dramatický posun, keďže do začiatku ruskej invázie prieskumy verejnej mienky naznačovali, že Fíni sú proti vstupu.

 

 

Možno vás zaujme: Zelenskyj vyzval Západ na ropné embargo a Rusov, aby sa nebáli protestovať



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies