Poslanci odhlasovali zrušenie priestupkovej imunity aj Mečiarových amnestií

NETKY.SK • 1 Jún 2011, 08:23 • 2 min
Poslanci odhlasovali zrušenie priestupkovej imunity aj Mečiarových amnestií

Poslanci odhlasovali zrušenie priestupkovej imunity aj Mečiarových amnestií

slovakia

left justify in out

img

Poslanci Národnej rady SR dnes odhlasovali zrušenie priestupkovej imunity, Mečiarových amnestií, zmeny ústavy či tlačového zákona.
      Zrušenie priestupkovej imunity poslancov má zatiaľ v pléne Národnej rady SR dostatočnú podporu. Členovia zákonodarného zboru dnes 79 hlasmi posunuli do druhého čítania koaličný návrh novely zákona o priestupkoch, ktorý s takýmto obmedzením poslaneckých výhod počíta. Za právnu normu zahlasovali prítomní poslanci koalície a dvaja nezávislí Anna Belousovová a Rudolf Pučík.
      Návrh na vydanie ústavného zákona, ktorý ruší tzv. Mečiarove amnestie, sa dnes dostal do druhého čítania. Rozhodli o tom poslanci 85 hlasmi. Keďže ide o zmenu Ústavy SR, pri definitívnom hlasovaní o koaličnom návrhu na júnovej schôdzi bude potrebných 90 hlasov zákonodarcov, ktorých vládne strany nemajú. Okrem koaličných poslancov dnes kladne zahlasovali aj všetci prítomní poslanci SNS, zo Smeru-SD ako jediný prispel svojím hlasom Ján Počiatek.
      Verejným funkcionárom, ktorými sú prezident, poslanci, ministri, starostovia, primátori či predsedovia a podpredsedovia politických strán, sa od júla obmedzí právo na odpoveď. Novelou tlačového zákona, ktorú dnes poslanci Národnej rady SR schválili, sa limituje právo na odpoveď v prípade, ak sa uverejnená informácia týka výkonu verejnej funkcie. Ako súkromnej osobe zostane funkcionárovi právo na odpoveď zachované.
      Návrh zmeniť Ústavu SR vyvolaný najmä novou maďarskou ústavou dnes prešiel do druhého čítania. Rozhodli o tom poslanci Národnej rady SR, ktorí iniciatívu z dielne Smeru-SD podporili 77 hlasmi. Kladne hlasovali aj piati poslanci KDH, ako aj nezávislí Igor Matovič a Andrej Ďurkovský. Strana Roberta Fica chce novelizáciou základného zákona štátu zdôrazniť, že Slovensko zaručuje individuálne a nie kolektívne práva a slobody.
      Opatrenia, ktoré majú vytvoriť priestor a možnosti na vznik ďalších súdnych rozhodnutí o zverení dieťaťa do porozvodovej striedavej osobnej starostlivosti oboch rodičov, dnes neprešli do druhého čítania. Plénum totiž nepodporilo návrh novely Občianskeho súdneho poriadku z dielne poslancov SaS. Za právnu normu zahlasovalo 71 zo 146 prítomných poslancov, liberálom chýbali najmä hlasy KDH.
      Poslanci Národnej rady SR dnes odmietli návrh opozičných zákonodarcov Jána Podmanického, Juraja Blanára a Igora Chomu (všetci Smer-SD) odložiť transformáciu samosprávnych nemocníc o dva roky. Nemocnice zriadené obcami alebo vyššími územnými celkami fungujúce ako príspevkové organizácie, by sa mali podľa zákona o rozpočtových pravidlách premeniť na akciové spoločnosti do konca tohto roku.
      Vyvlastňovanie pozemkov sa má upraviť podľa rozhodnutia Ústavného súdu (ÚS) SR. Národná rada SR dnes posunula do druhého čítania novelu zákona o jednorazových mimoriadnych opatreniach v príprave niektorých stavieb diaľnic a ciest pre motorové vozidlá, ktorú zosúlaďuje legislatíva s rozhodnutím spomínaného súdu.
      Ministerstvo obrany (MO) SR zrejme bude môcť od septembra darovať obci alebo vyššiemu územnému celku  (VÚC) svoje stavby a pozemky, ktoré so stavbami tvoria jeden celok, bez toho, aby sa uskutočnilo osobitné ponukové konanie. Všeobecná hodnota stavieb a pozemkov nesmie byť vyššia ako 3300 eur. Počíta s tým novela zákona o prevode vlastníctva nehnuteľného majetku vo vlastníctve SR na obec alebo VÚC, ktorú dnes poslanci posunuli do druhého čítania.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies