Rusko zverejnilo tajné zábery najväčšieho jadrového výbuchu v histórii

NETKY.SK • 28 August 2020, 18:41 • 2 min
Rusko zverejnilo tajné zábery najväčšieho jadrového výbuchu v histórii

Ruský jadrový podnik Rosatom zverejnil zábery z explózie veľkej jadrovej bomby o sile vyše 50 megaton, ktorá bola odpálená 30. októbra 1961 nad Novou zemou. Išlo o najväčšiu jadrovú nálož v histórii.

slovakia

left justify in out

Na 40-minútový záznam, ktorý bol zverejnený minulý týždeň vo štvrtok pri príležitosti 75. výročia vzniku ruského jadrového priemyslu, upozornil server The Barents Observer.

 

Bomba mala hmotnosť 27 ton

Doteraz boli známe len fotografie a kratučké filmové zábery explózia termojadrovej bomby RDS-220, nazývané niekedy Vaňa či neskôr car-bomba. Ide o vôbec najväčšiu odpálenú jadrovú nálož. Energia uvoľnená pri výbuchu bola 3800-krát väčšia ako energia bomby zvrhnutá na Hirošimu.

 

Ohromujúce množstvo uvoľnenej energie bolo dané špeciálnou konštrukciou nálože, za ktorou stál otec sovietskeho jadrového programu, akademik Igor Vasiljevič Kurčatov a na ktorej sa podieľal aj akademik a neskoršie disident Andrej Sacharov.

 

RDS-200 nebola dvojstupňová ako bežné bomby, ale trojstupňová. Prvý stupeň slúžil pre kompresiu druhého termojadrového stupňa a ten bol opäť použitý pre kompresiu ešte silnejšieho tretieho termojadrového stupňa.

 

 

Bomba mala hmotnosť 27 ton. Dlhá bola osem metrov a mala priemer dva metre. Vyvíjaná bola od roku 1954. Sovietsky vodca Nikita Chruščov chcel pôvodne získať bombu o sile 100 megaton, ale od toho sa upustilo, pretože pri pokusnom výbuchu by rádioaktívny spad zasiahol značnú časť obývaných oblastí ZSSR.

 

Aby sa spad obmedzil, bol urán v druhom a treťom stupni nahradený olovom, takže 97 percent energie pochádzalo z jadrovej fúzie a len tri percentá zo štiepnej reakcie. Rosatom preto propagandisticky hovoria o čisté explóziu, aj keď nad škandinávskymi krajinami bola nameraná zvýšená rádioaktivita, čo viedlo k protestom.

 

Bomba bola zhodená z upraveného strategického bombardéra Tupolev Tu-95V, ktorého povrch bol opatrený špeciálnym reflexným náterom, ktorý odrážal tepelnú energiu. Posádka odhodila bombu vo výške 10 500 metrov. Tonu vážiace padák zabrzdil jej klesania, takže sa bombardér dokázal dostať do bezpečnej vzdialenosti, než bomba o 11:32 moskovského času explodovala vo výške 4000 metrov.

 

Otrasy o sile piatich stupňov Richterovej škály

Po výbuchu sa vytvorila ohromná ohnivá guľa, ktorá dosahovala do výšky desiatich kilometrov. V dotyku so zemou jej zabránila odrazená tlaková vlna. Záblesk, ktorý bol vidieť do vzdialenosti 1000 km, trval dlhšie ako u iných jadrových bômb. Po štyridsiatich sekundách sa vytvoril typický atómový hríb, ktorý siahal do výšky 65 km a ktorého klobúk mal priemer 95 km.

Zničené bolo všetko od epicentra do vzdialenosti 35 km.

 

Úplne zničené bolo aj vojenské mestečko Severnij vzdialenej 55 km od epicentra. Drevené domy boli zdemolované alebo poničené až do vzdialenosti niekoľko sto kilometrov. Tlaková vlna bola cítiť ešte vo vzdialenosti 700 km od epicentra v prístave Dikson pri ústí rieky Jenisej. Bombardér, ktorý bombu niesol, sa po zásahu tlakovou vlnou prepadol o 1000 metrov, ale vrátil sa na základňu nepoškodený. Explózia vyvolala otrasy o sile piatich stupňov Richterovej škály.

 

Zverejnený film (celý k zhliadnutiu tu) má propagandistický ráz, poňatý je ako ocenenie mimoriadnych schopností ZSSR.

 

 

Ukazuje celú prípravu testu, prepravu obrie bomby po železnici na leteckú základňu Olenja u Olenogorsku na polostrove Kola a vidieť je aj štart bombardéra, ktorý bombu cez Barentsovo more dopravil nad Novú krajinu k Matočkinovu prielivu, kde bola nakoniec zhodená. Rádioaktivita bola nízka v pomere k jej mohutnosti.

 

Bomba bola odpálená v čase vrcholiacej studenej vojny po berlínskej kríze, ktorá viedla k rozdeleniu nemeckého mesta a k stavbe Berlínskeho múru.

 

Po odpálení tejto bomby a niekoľkých ďalších termojaderných náloží sa obe superveľmoci dohodli, že atmosférické jadrové testy sú príliš nebezpečné kvôli rádioaktívnemu spádu. V roku 1963 podpísali čiastočný zákaz jadrových testov, naďalej sa nesmeli vykonávať vo vzduchu, pod vodu a vo vesmíre.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona