Poslanci majú prerokovať ešte jedenásť bodov

NETKY.SK • 8 December 2016, 07:56 • 2 min
Poslanci majú prerokovať ešte jedenásť bodov

BRATISLAVA – Poslancom NR SR do konca poslednej tohtoročnej schôdze zostáva prerokovať jedenásť bodov. Aj keď rokovanie bolo naplánované aj na budúci týždeň, program schôdze však poslanci zrejme ukončia skôr. Zostáva im prerokovať niekoľko správ a niekoľko opozičných návrhov zákonov. Okrem toho ešte čaká na zákonodarcov aj tradičná hodina otázok na členov vlády.

slovakia

left justify in out

Poslanci NR SR si dnes vypočujú prvú mimoriadnu správu verejného ochrancu práv. Po prerokovaní poslanci v hlasovaní zoberú mimoriadnu správu na vedomie. Mimoriadna správa verejného ochrancu práv o skutočnostiach nasvedčujúcich závažnému porušeniu základných práv a slobôd postupom policajných orgánov poukazuje na nezákonný postup polície pri obmedzovaní osobnej slobody jednotlivcov na policajných staniciach. Predchádzajúcu mimoriadnu správu, ktorá do dnešného dňa nebola prerokovaná v pléne parlamentu, verejná ochrankyňa práv predložila NR SR v auguste 2013.

 

Správou sa už zaoberal parlamentný výbor pre ľudské práva. Ombudsmanka Jana Dubovcová predstavila výsledky prieskumu úradu verejného ochrancu práv, z ktorého vyplýva, že polícia na 18-tich z 19 skúmaných oddelení v rámci celého Slovenska využíva okrem policajných ciel aj samostatne vytvorené priestory na obmedzovanie osobnej slobody osôb a porušuje v nich ľudské práva zadržaných. Tie sú chránené Ústavou SR v článkoch 12, 16 a 17, ale napríklad aj Európskym dohovorom o ochrane ľudských práv a základných slobôd. Ombudsmanka zdôraznila, že tieto dokumenty musia policajti pri svojej práci rešpektovať. Vyhradené priestory, ktoré nie sú upravené v zákone, sú tak nelegálne. Navyše, podľa prieskumu ombudsmanky v nich visia háky, na ktoré je možné osobu pripútať.

 

Medzi návrhmi, ktoré má parlament prerokovať, sú viaceré návrhy Ľudovej strany Naše Slovensko. Kotlebovci chcú napríklad zakázať používanie igelitových tašiek v obchodoch. Skupina poslancov preto predložila do Národnej rady Slovenskej republiky návrh novely zákona o odpadoch. Podľa nich je novela zákona nevyhnutná na zabezpečenie, zlepšenie a udržanie kvality životného prostredia pre súčasné a budúce generácie. Novelou chcú zakázať, aby sa konečným spotrebiteľom predávali alebo bezplatne poskytovali jednorazové plastové tašky do hrúbky 0,05 mm, vrecká do hrúbky 0,05 mm, jednorazové plastové poháre, taniere a príbory okrem tých, ktoré sú biologicky rozložiteľné.

 

Ďalším zákonom z dielne ich strany chcú umožniť, aby ľudia mohli na ochranu seba alebo svojho majetku používať nielen krátke, ale aj dlhé zbrane. Argumentujú zhoršenou bezpečnostnou situáciou. Do parlamentu preto predložili novelu zákona o strelných zbraniach a strelive.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies