Poslanci EP presadili menej byrokracie pri overovaní a uznávaní dokumentov v EÚ

NETKY.SK • 4 Február 2014, 21:09 • 2 min
Poslanci EP presadili menej byrokracie pri overovaní a uznávaní dokumentov v EÚ

BRUSEL/ŠTRASBURG - Občania a firmy sťahujúce sa do iného členského štátu by mohli v budúcnosti čeliť menšiemu náporu byrokracie.

slovakia

left justify in out

Európsky parlament dnes totiž schválil novú legislatívu, ktorá zjednodušuje preukazovanie pravosti niektorých verejných listín, vrátane rodného a sobášneho listu. Na ich vstup do platnosti je ešte potrebný súhlas kvalifikovanej väčšiny členských štátov, uviedol EP v tlačovom vyhlásení.
     
Spravodajca navrhovanej legislatívy, nemecký poslanec zo skupiny socialistov a demokratov (S&D) Bernhard Rapkay, uviedol, že toto nariadenie bude priamym prínosom pre občanov EÚ. Zníži totiž byrokraciu a odstráni niektoré z prekážok skutočne nadnárodnej Európskej únie bez hraníc. Aby k tomu naozaj došlo, musí podľa Rapkaya aj Rada ministrov konať v rovnakom duchu ako europarlament.
     
Nariadenie, ktoré stanovuje pravidlá overovania pravosti verejných listín bez toho, aby zaviazalo členské štáty uznávať ich obsah, poslanci schválili pomerom hlasov 573 za, 62 proti a 44 sa zdržalo hlasovania.
     
Nová právna úprava by pri vybraných verejných listinách, ktoré potvrdzujú napríklad rodinný stav a väzby či práva duševného vlastníctva, odstránila nutnosť osvedčovať pravosť týchto dokumentov prostredníctvom legalizácie alebo apostilu.
     
Poslanci EP presadzujú, aby tieto administratívne formality neboli nutné ani pri ďalších verejných listinách, ktoré sa týkajú napríklad odbornej kvalifikácie a dosiahnutého vzdelania, daňových povinností či sociálneho zabezpečenia. 
     
Návrh nariadenia počíta so zavedením štandardných viacjazyčných formulárov EÚ, ktoré by ako alternatíva vnútroštátnych verejných listín odbúrali občanom náklady na preklad a zároveň uľahčili prácu verejným orgánom.
     
Pôvodne navrhovaný text počítal s viacjazyčnými formulármi, ktoré by potvrdzovali narodenie, úmrtie, manželstvo, registrované partnerstvo, právne postavenie a zastupovanie spoločnosti alebo iného podniku. Na základe poslaneckých pozmeňovacích návrhov však EP navrhol ďalších 11 formulárov. Potvrdzovali by napríklad meno, pôvod (mená rodičov), adopciu, neexistenciu manželského zväzku, rozvod, zrušenie registrovaného partnerstva, občianstvo EÚ a štátnu príslušnosť, neexistenciu záznamu v registri trestov, bydlisko (pobyt), ukončené vzdelanie a zdravotné postihnutie. 
     
V prípade odôvodnených pochybností si môžu orgány členského štátu, kde bola verejná listina alebo jej kópia predložená, overiť jej pravosť u vystavujúceho orgánu prostredníctvom existujúceho informačného systému o vnútornom trhu (IMI).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies