Facebook neustrážil dáta o pol miliarde užívateľoch, aktuálne kolujú na internete

NETKY.SK • 4 Apríl 2021, 13:41 • 2 min
Facebook neustrážil dáta o pol miliarde užívateľoch, aktuálne kolujú na internete

SILICON VALLEY – Spoločnosti Facebook unikli pred pár rokmi osobné údaje o vyše pol miliardy užívateľoch. Tie sa aktuálne objavili na internete. Experti upozorňujú, že môže dôjsť ich zneužitiu.

slovakia

left justify in out

Uniknuté dáta o užívateľoch sociálnej siete Facebook je ukážkovým prípadom nedostatočného zabezpečenia jednotlivých osobných kont a ľahko prelomiteľných hesiel.

 

O zverejnení dát ako prvý informoval portál Business Insider, podľa ktorého bolo zverejnených súkromné informácie o približne 533-miliónoch užívateľoch z viac ako 106 krajín sveta. Sú medzi nimi napríklad telefónne čísla, mená a priezviská užívateľov, ich e-mailové adresy vrátane dátumov narodenia.  

 

Spoločnosť Marka Zuckerberga má dlhodobo problémy so zabezpečením užívateľských dát. V roku 2018 bola dokonca nútená vypnúť funkciu, na základe ktorej bolo možné iných užívateľov vyhľadať na základe telefónneho čísla. Stalo sa tak po tom, čo sa britská analytická spoločnosť Cambridge Analytica dostala k informáciám o 87-miliónoch užívateľov a to bez ich vedomia.

 

V decembri 2019 prišla ďalšia rana pre sociálnu sieť Facebook, keď ukrajinský počítačový odborník informoval o tom, že na internete objavil databázu s menami, telefónnymi číslami a jedinečnými identifikačnými číslami užívateľov od viac ako 267-miliónov prihlásených na Facebooku.

 

V Spojených štátoch amerických sa únik dát dotkol až 32-miliónov užívateľov. V Saudskej Arábii unikli osobné údaje o 29-miliónoch ľudí, v Tunisku viac ako 39-miliónov a v Egypte takmer 45-miliónov užívateľovZatiaľ nie je jasné, či sa ohlásený únik osobných údajov taktiež týka tejto databázy.

 

Tieto informácie by pritom mohli zneužiť hackeri, ktorí sa môžu na internete vydávať za iné osoby a dotyčným spôsobiť značné nepríjemnosti. 

 

Facebook vo svojom vyhlásení uviedol, že ide o staré dáta, ktoré boli nahlásené v roku 2019. Spoločnosť dodala, že problém v auguste pred takmer dvoma rokmi zistili a opravili.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies