Inflácia v Británii zostáva už siedmy mesiac nad hranicou 10%

NETKY.SK • 19 Apríl 2023, 9:45 • 2 min
Inflácia v Británii zostáva už siedmy mesiac nad hranicou 10%

LONDÝN - Tempo rastu inflácie v Spojenom kráľovstve sa minulý mesiac mierne spomalilo, ale udržalo sa nad hranicou 10 %. To je najvyššia miera inflácie v západnej Európe aj napriek agresívnemu zvyšovaniu úrokových sadzieb centrálnej banky Bank of England (BoE). Ukázali to v stredu oficiálne údaje štatistického úradu ONS.

slovakia

left justify in out

Medziročný rast spotrebiteľských cien v Británii sa v marci 2023 spomalil na 10,1 % z februárových 10,4 %, ale prekonal odhady ekonómov, ktorí očakávali, že klesne na 9,8 %. Miera inflácie zostala nad hranicou 10 % už siedmy mesiac po sebe a takmer dva roky sa pohybuje vysoko nad dvojpercentným cieľom BoE, čo naznačuje, že by mohla pokračovať vo zvyšovaní nákladov na pôžičky v rámci boja s infláciou.

 

Motorom rastu inflácie boli v marci ceny potravín a nealkoholických nápojov, ktoré stúpli o 19,1 %, najviac od augusta 1977. Tempo ich rastu sa tak zrýchlilo z 18 % vo februári. Aj náklady na bývanie a služby naďalej rástli solídnym tempom (o 26,1 % oproti 26,6 %), pričom inflácia sa spomalila v doprave (na 0,8 % z 2,9 %). Jadrová inflácia, ktorá nezahŕňa nestále ceny energií a potravín, zostala v marci nezmenená na úrovni 6,2 %, čo nie je ďaleko od septembrového rekordného maxima 6,5 ​​%. BoE minulý mesiac uviedla, že v 2. štvrťroku očakáva "výrazný pokles" inflácie. Vo februári pritom banka predpovedala, že v marci dosiahne miera inflácie 9,2 %.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona