Poľská vláda schválila plán na zníženie rozpočtového schodku (2)

NETKY.SK • 4 August 2010, 07:25 • 2 min
Poľská vláda schválila plán na zníženie rozpočtového schodku (2)

Poľská vláda schválila plán na zníženie rozpočtového schodku (2)

slovakia

left justify in out

img

Poľská vláda dnes schválila plán, v rámci ktorého zníži rozpočtový schodok na Európskou úniou požadované 3 % hrubého domáceho produktu (HDP) najneskôr v roku 2013. Oznámil to podpredseda poľskej vlády Waldemar Pawlak.
      Úsporný plán počíta s dočasným zvýšením dane z pridanej hodnoty (DPH), ďalej so znížením výdavkov štátu a s pokračovaním privatizácie štátnych podnikov.
      "Plán sme schválili," povedal Pawlak novinárom. Na otázku, v akej výške DPH bude, Pawlak, ktorý je súčasne ministrom hospodárstva, odpovedal, že sadzby "budú stanovené na 5, 8 a 23 %". Najvyššia hranica je momentálne na 22-% úrovni.
      Hospodárska kríza takmer zdvojnásobila deficit štátneho rozpočtu v minulom roku na 7,1 % HDP. V tomto roku by mal klesnúť len mierne, na 6,9 % HDP, a to napriek očakávanému rastu ekonomiky zhruba o 3 %.
      Reakcie na nový fiškálny plán sú zatiaľ zmiešané. Podľa niektorých ekonómov je príliš mierny na to, aby dokázal ozdraviť verejné financie a ďalší sa zasa domnievajú, že slúži najmä na to, aby si vláda vytvorila čas na výraznejšie reformy v neskoršom období.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies