V Španielsku a Taliansku odštartovala ďalšia vlna horúčav

NETKY.SK • 18 Júl 2023, 09:30 • 2 min
V Španielsku a Taliansku odštartovala ďalšia vlna horúčav

MADRID/RÍM - V južnej Európe sa začala ďalšia vlna horúčav. Úrady v Španielsku a Taliansku vydali výstrahy pred vysokými teplotami, v najbližších dňoch môžu dosiahnuť viac ako 40 stupňov Celzia.

slovakia

left justify in out

Výstrahy pred horúčavami vydané španielskou meteorologickou agentúrou (AEMET) platia od pondelka v 12 zo 17 španielskych regiónoch. Druhá tohtoročná vlna horúčav v Španielsku skončila iba minulý týždeň vo štvrtok, tretia má trvať minimálne do stredy. Vysoké teploty tentokrát meteorológovia neočakávajú iba v Andalúzii a častiach Katalánska a regiónu Navarra, ale aj na turistami vyhľadávanom ostrove Malorka. AEMET vydala na utorok najvyššiu výstrahu pred horúčavami pre severnú, severovýchodnú a centrálnu časť tohto ostrova.

 

V meste Inca, ktoré leží 30 kilometrov severovýchodne od hlavného mesta Malorky Palma de Mallorca, môže teplota dosiahnuť 44 stupňov Celzia. V takomto prípade by šlo tento rok o najvyššiu zaznamenanú teplotu na tomto španielskom ostrove, píše DPA. Talianske ministerstvo zdravotníctva vydalo v pondelok najvyššiu výstrahu pred vysokými teplotami pre 17 miest. Horúčavy sú v krajine očakávané v priebehu celého týždňa. Podľa súkromnej talianskej meteorologickej služby ilmeteo.it môže teplota v Ríme dosiahnuť 42 stupňov Celzia. Miestne úrady uviedli, že pri rímskom Koloseu budú dobrovoľníci rozdávať turistom fľaše s vodou. Teploty majú presiahnuť 40 stupňov Celzia aj na juhu krajiny.

Taliansky minister zdravotníctva Orazio Schillaci vyzval ľudí, aby si na seba dávali pozor pri návšteve turistických miest vrátane slávnych rímskych ruín. "Ísť do Kolosea, keď je vonku 43°C sa neodporúča, najmä pre staršieho človeka," povedal pre noviny Messaggero s tým, že ľudia by mali zostať v interiéri a vyhýbať sa priamemu slnečnému žiareniu medzi 11. a 18. hodinou. 

 

S vysokými teplotami bojuje aj Grécko, očakáva sa, že aj tento týždeň budú teploty rásť, v sobotu v Aténach by mala teplota dosiahnuť až 43°C. Úrady vydali preventívne príkazy na evakuáciu v niekoľkých prímorských oblastiach južne od hlavného mesta v dôsledku lesného požiaru. Predpokladá sa, že od štvrtka by mali minimálne teploty na pevnine dosiahnuť až 43°C, na Iónskych ostrovoch 41°C a na ostrovoch v Egejskom mori 38°C. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
TASR/news.sky.com/KB Netky, Foto: TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies