Porsche a Boeing spájajú sily aby vyvinuli lietajúci elektromobil

NETKY.SK • 30 Október 2019, 15:10 • 2 min
Porsche a Boeing spájajú sily aby vyvinuli lietajúci elektromobil

Elektromobilita má mnoho podôb, napríklad sa pamätáte na lietajúce elektromobily z filmu Piaty element? Teraz oznámili spoluprácu na vlastnom elektromobile spoločnosti Porsche a Boeing.

slovakia

left justify in out

V ich spolupráci by malo vzniknúť malé luxusné lietadlo s elektrickým pohonom. Malo by byť schopné vertikálneho štartu aj pristátia, čo sa bude hodiť pre jeho typického zákazníka - miliardára žijúceho v rušných mestách, ktorý sa potrebuje rýchlo pohybovať preplnenými mestami a vyhnúť sa chaotickej mestskej doprave.

 

Boeing a Porsche zatiaľ len podpísali memorande; jeho súčasťou je vznik nového tímu, ktorý sa bude venovať rôznym stránkam mestskej vzdušnej mobility, vrátane trhového potenciálu lietajúcich elektromobilov a tiež vytvorí analýzu ich využívania.

 

Cieľom tohto projektu teda nebude žiadne lietajúce auto pre masy, v jeho rámci nevznikne žiadny nový cenovo dostupný elektromobil, ale len niečo cenovo oveľa vyššie.

 

 

Podľa analytikov je takáto vízia omnoho realistickejšia než plány radu iných spoločností, ktoré oslňujú nerealizovateľnými plánmi na vznik flotíl lietajúcich elektromobilov pre každého. Podľa analytikov ale bude, ak vôbec niekedy vznikne, taký druh dopravy vždy exkluzívny - či už kvôli cene infraštruktúry, vysokému poisteniu alebo energetickým nárokom.

 

Rýchlo a opatrne? 

 

Projekt má koordinovať dcérska spoločnosť Boeingu, spoločnosť Aurora Flight Sciences. Tá opísala elektro-lietadlo skôr ako skokana než klasické lietadlo. Základný problém lietajúcich elektromobilov, teda nízku výdrž batérií, chce riešiť tým, že chce maximálne skrátiť čas letu takého stroja.

 

 

Mal by sa využívať na extrémne krátke lety - ideálne zo strechy jedného mrakodrapu na druhý, alebo z centra mesta na jeho okraj. Týmto spôsobom by sa mal vyhnúť mnohohodinovými zápcham, ktoré metropoly paralyzujú - a v ktorých sú si chudobní aj tí najbohatší rovní. Mali by z toho profitovať najmä miliardári v ázijských metropolách, ktorí trpia chaotickou dopravnou infraštruktúrou najviac.

 

Prvé testy už prebehli


Aurora už na začiatku tohto roka prototyp diaľkovo ovládaného lietajúceho elektrovozu otestovala. Skúška prebehla v Manassas vo Virgínii, ale trvala len niekoľko sekúnd: lietadlu sa podaril vertikálny štart i pristátie, viac sa testovať nemalo.

 

Ďalšie testy, ktoré by mali prebehnúť už na začiatku budúceho roka by sa mali zamerať na let vpred s pomocou krídel a tiež na to najnáročnejšie: prechod z vertikálneho vzostupu do normálnej letovej prevádzky.

 


Všetko má prebiehať maximálne rýchlo, Boeing je totiž pod tlakom svojej najväčšej konkurencie - európskeho Airbusu. Ten už predstavil svoju víziu lietajúceho taxíku, na rozdiel od Boeingu by ho chcel ale prevádzkovať sám v rámci zdieľanej taxislužby.

 

A prečo elektromobil? Pre klientov to znamená veľmi tichý let, pre obe korporácie možnosť otestovať si potenciál elektromotorov a ďalších technológií, ktoré sú s nimi spojené - vďaka tomu budú schopné overiť si funkčnosť radu prvkov, ktoré by sa neskôr mohli objaviť v dopravných prostriedkoch vhodných aj pre normálnych ľudí .



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies