Súd potvrdil výsledky doplňujúcich volieb na starostu v obci Žehra

NETKY.SK • 27 Október 2023, 16:30 • 2 min
Súd potvrdil výsledky doplňujúcich volieb na starostu v obci Žehra

BRATISLAVA - Najvyšší správny súd (NSS) SR potvrdil výsledky doplňujúcich volieb na funkciu starostu v obci Žehra v okrese Spišská Nová Ves. Volebnú sťažnosť, ktorú podal neúspešný kandidát, senát NSS SR zamietol, informoval hovorca súdu Michal Hajtol.

slovakia

left justify in out

"Podľa členov senátu nebolo zo strany žalobcu preukázané také ovplyvnenie volieb, ktoré by malo za následok ich nezákonnosť," priblížil hovorca. Doplňujúce voľby sa v Žehre konali po tom, ako tie vlaňajšie vyhlásil senát NSS SR za neplatné.

 

Doplňujúce voľby sa na Slovensku uskutočnili 9. septembra. Nová volebná žaloba v súvislosti s voľbami na starostu Žehry bola súdu doručená 18. septembra 2023. "Podstatným zistením pre volebný senát bola skutočnosť, že všetci členovia okrskovej volebnej komisie č. 1 a č. 2, ako aj miestnej volebnej komisie príslušnú zápisnicu podpísali bez výhrad," podotkol Hajtol.

Druhým významným zistením bola skutočnosť, že rozdiel platných hlasov medzi žalobcom a žalovaným predstavoval 532, pričom žalobca žiadnym spôsobom tento rozdiel nenamietal. "Taktiež nespochybňoval sčítavanie hlasov. Žalobca uviedol iba domnienku, že dochádzalo k manipulácii s hlasovacími lístkami, ale žiadnym spôsobom nepreukázal, že k tomu aj prišlo," dodal Hajtol s tým, že ani žiadna zo zápisníc neobsahuje záznam o nezrovnalostiach a prípadných nezákonných skutočnostiach či pochybeniach.

"Volebný senát NSS SR dospel k záveru, že žaloba nie je dôvodná, keďže žalobcom uplatňované volebné vady nenadobudli intenzitu spôsobilú ovplyvniť či spochybniť výsledky volieb, a preto ju zamietol," zdôvodnil hovorca. Rozhodnutie bolo prijaté jednomyseľne a je konečné. Písomné odôvodnenie rozhodnutia bude zverejnené v zákonnej lehote.


V doplňujúcich voľbách na starostu Žehry zvíťazil Marián Mižigár so ziskom 646 hlasov. Druhému Jozefovi Mižigárovi, ktorý podal po voľbách na NSS SR žalobu, dala dôveru len niečo viac ako stovka občanov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Teraz / TASR, Foto: Korzár / Judita Čermáková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies