Porovnanie účinnosti vakcín proti ochoreniu COVID-19

NETKY.SK • 27 Apríl 2021, 14:56 • 2 min
Porovnanie účinnosti vakcín proti ochoreniu COVID-19

Počas pandémie koronavírusu vedci vyvinuli viacero vakcín na ochorenie COVID-19. Viete, aké sú medzi nimi rozdiely?

slovakia

left justify in out

Momentálne sa pracuje na vývoji viac ako 160 rôznych druhov vakcín proti COVID-19. Niektoré boli už v minulosti využívané na iné infekčné ochorenia, a niektoré sú úplne nové.

 

Princíp RNA/mRNA vakcíny Pfizer/BioNTech

Toto je vakcína, ktorej koncom minulého roka lieková agentúra odporučila udelenie podmienečnej registrácie. Následne bola schválená slovenským Štátnym ústavom na kontrolu liečiv. Používanie vakcíny schválila Európska komisia 21. decembra 2020. Jej názov je Comirnaty (Pfizer/BioNTech). Očkovanie touto vakcínou spustila ešte začiatkom decembra Veľká Británia. Spojené štáty americké očkujú vakcínou na rovnakej báze od polovice decembra 2020. 

 

img

 

Zaujímavý článok: Slováci stále nedôverujú vakcínam proti COVID-19, očkovanie by odmietla takmer štvrtina opýtaných

 

Je založená na použití genetickej informácie priamo z vírusu, ktorá je vložená do tukového obalu, vďaka čomu sa RNA dostane jednoduchšie do buniek. Keby sme nepoužili obal, naše telo by vírusovú informáciu mohlo zničiť ako narušiteľa. Samotná vakcína by tak nesplnila funkciu. Očkovaním sa do tela nedostane celý vírus, ale iba jedna konkrétna vírusová bielkovina. RNA sa v cytoplazme bunky následne prepíše do bielkoviny. Imunitný systém si následne vytvorí svoju reakciu, čiže protilátkovú odpoveď. Vírusová informácia vôbec nepríde do kontaktu s našou DNA, ktorá sa nachádza v jadre bunky. Po použití naša bunka RNA zničí. Podľa mnohých odborníkov je táto vakcína neporovnateľná s ostatnými platformami. 

 

Mohlo by vás zaujímať: AKTUALIZOVANÉ: Na očkovanie sa budú môcť registrovať aj osoby staršie ako 16 rokov

 

Vakcína Pfizer preukázala účinnosť 95 % pri prevencii symptomatickej nákazy, a to od siedmych dní po podaní druhej dávky. Tieto účinky boli veľmi podobné vo všetkých vekových, etnických a rasových skupinách. Štúdie sa celkovo zúčastnilo približne 44-tisíc ľudí nad 16 rokov. U vakcíny Pfizer bolo 965 hlásení vedľajších účinkov z 365 182 aplikovaných vakcín. Najčastejšími vedľajšími účinkami vakcíny Comirnaty boli mierne alebo stredne závažné. Ustúpili v priebehu niekoľkých dní po vakcinácii. Patrí medzi ne bolesť a opuch v mieste vpichu, únava, bolesť hlavy, svalov a kĺbov, zimnica a horúčka.Bolo zaznamenaných i niekoľko prípadov alergických reakcií, najčastejšie u ľudí, ktorí už predtým mali nejaké problémy s alergiami.

 

Vedci zistili, že vakcína Pfizer-BioNTech môže pomôcť telu produkovať špecifické typy protilátokpribližne 12 dní po jednej dávke. Informoval portál straitstimes.com.

 

Vakcína Comirnaty sa podáva v dvoch dávkach do ramena, pričom odstup medzi dávkami je 21 dní. Vakcína je určená pre dospelých a dospievajúcich od 16 rokov. Vakcína sa nemá podávať ľuďom alergickým na niektorú jej zložku. Výsledky klinických štúdií naznačujú, že tieto vakcíny vytvárajú spoľahlivú imunitnú odpoveď a sú dobre znášané zdravými jedincami s malými vedľajšími účinkami. 

 

img

 

Zatiaľ nevieme, ako dlho trvá ochrana poskytnutá vakcínou Comirnaty. Ľudia očkovaní v klinickom skúšaní budú po dobu dvoch rokov sledovaní, aby boli získané ďalšie informácie o trvaní ochrany.

 

Súvisiaci článok: Aká je vakcína od Pfizeru? Po podaní druhej dávky ste chránení minimálne na pol roka

 

Vakcína Moderna

Táto vakcína funguje na rovnakom princípe ako Pfizer/BioNTech. Pri prevencii symptomatickej nákazy covidom bola účinná na 94,1 %, a to po 14 dňoch od podania druhej dávky. Veľká klinická štúdia preukázala, že očkovacia látka Moderna je účinná pri predchádzaní ochoreniu COVID-19 u osôb vo veku od 18 rokov. Na skúšaní sa celkovo zúčastnilo približne 30 000 osôb. Polovica z nich dostala očkovaciu látku a polovici sa podali zdanlivé injekcie. Tieto osoby nevedeli, či dostali očkovaciu látku alebo zdanlivé injekcie. Účinnosť sa vypočítala približne u 28 000 osôb vo veku od 18 do 94 rokov, u ktorých sa príznaky predchádzajúcej infekcie neprejavili. Bolo preukázané 94,1 %-né zníženie počtu symptomatických prípadov ochorenia COVID-19 u osôb, ktorým bola podaná očkovacia látka, v porovnaní s osobami, ktoré dostali placebo, čo v podstate znamená, že  účinnosť očkovacej látky je 94,1 %.

 

img

 

Existujú náznaky, že účinnosť vakcíny bola mierne slabšia u seniorov vo veku 65 a viac. Výrobca však skonštatoval, že v tejto vekovej skupine bolo testovaných málo ľudí, preto údaje nie sú až tak spoľahlivé. Účinky sú rovnaké vo všetkých etnických skupinách. Na Slovensku bolo pri vakcíne Moderna len 17 hlásení vedľajších účinkov pri aplikácii 20 947 dávok. Najčastejšie nežiaduce účinky boli len mierne alebo stredne závažné. Ustúpili v priebehu niekoľkých dní po vakcinácii. Boli to bolesť a opuch v mieste vpichu, únava, zimnica, horúčka, opuch alebo citlivosť lymfatických uzlín v podpazuší, bolesti hlavy, svalov a kĺbov, pocit nevoľnosti a vracanie.

 

Moderna sa podáva vo forme dvoch injekcií, zvyčajne do svalu v hornej časti ramena, a to s odstupom 28 dní. Za opatrenia týkajúce sa dodávky očkovacej látky zodpovedajú vnútroštátne orgány.

 

Súvisiaci článok: Vakcíny od Pfizer-BioNTech a AstraZeneca výrazne znižujú riziko nákazy už po prvej dávke

 

Ani pri tejto vakcíne ešte nie je známe, ako dlho trvá ochrana po očkovaní očkovacou látkou Moderna. Osoby zaočkované v rámci klinického skúšania sa budú ďalej sledovať počas dvoch rokov, rovnako ako ľudia zaočkovaní iným druhom vakcíny, aby sa získalo viac údajov o trvaní ochrany.

 

Princíp oxfordskej vakcíny AstraZeneca

Na spôsob využitia vektorových vakcín v boji proti ochoreniu COVID-19 sa zamerali viaceré spoločnosti. Vakcína AstraZeneca predstavuje takzvanú adenovírusovú vakcínu. Tá má za úlohu pripraviť ľudský organizmus na obranu voči infekcii, ktorú spôsobuje koronavírus SARS-CoV-2. Vírus používa na vstup do buniek ľudského organizmu spike proteín, ktorý sa nachádza na povrchu vírusu. Vakcínu tvorí modifikovaný adenovírus, ktorý obsahuje gén na tvorbu tohto proteínu. Adenovírus sa nemôže množiť, či spôsobiť ochorenie. Po očkovaní sa gén na tvorbu spike proteínu dostane do buniek ľudského tela. Organizmus si následne sám vytvorí tento spike proteín.  Imunitný systém tento proteín identifikuje ako cudzí, a spustí obrannú reakciu, čo znamená, že si začne tvoriť protilátky a T-bunky. Ak sa následne ľudský organizmus stretne s koronavírusom, jeho imunitný systém ho rozpozná, a dokáže voči nemu bojovať. Konkrétne tak, že protilátky a T-bunky vírus zabijú, zabránia jeho vstupu do ľudských buniek, a zničia infikované bunky. Takto ochránia organizmus pred rozvojom koronavírusu. 

 

V časopise The Lancet sme našli zverejnenú štúdiu, ktorá vykázala priemernú účinnosť 70,4 %.  Vakcína AstraZeneca teda naozaj preukázala vysokú účinnosť. Očkovali sa ňou i pedagógovia na Slovensku. Veková kategória do 55 rokov sa očkovala vakcínou AstraZeneca. Štúdia potvrdzuje vysokú účinnosť tejto vakcíny už po aplikácii prvej dávky. 

 

Kombinované výsledky zo štyroch klinických štúdií v Spojenom kráľovstve, Brazílii a Juhoafrickej republike preukázali, že očkovacia látka AstraZeneca je bezpečná a účinná pri prevencii ochorenia COVID-19 u ľudí vo veku od 18 rokov. Do týchto štúdií bolo zahrnutých celkovo približne 24 000 osôb. Polovici osôb bola podaná očkovacia látka a polovici bola podaná kontrolná injekcia. Buď zdanlivá injekcia alebo iná očkovacia látka, rovanko ako pri predchádzajúcej vakcíne. Osoby zaradené do štúdií nevedeli, či dostali testovaciu očkovaciu látku alebo kontrolnú injekciu. Podľa týchto výsledkov sa zaznamenalo 59,5 % zníženie počtu symptomatických prípadov ochorenia COVID19 u osôb, v porovnaní s osobami, ktoré dostali kontrolné injekcie. Čo znamená, že sa v klinických skúšaniach preukázala približne 60 % účinnosť tejto očkovacej látky.

 

O účinnosti vakcíny od AstraZeneca postupne pribúdajú ďalšie pozitívne správy. Štúdia Edinburskej univerzity a Škótskeho úradu verejného zdravotníctva ukazuje, že počet ľudí, ktorí potrebovali štyri týždne po zaočkovaní prvou dávkou vakcíny od AstraZenecy hospitalizáciu, klesol o 94 percent.  Vakcína od spoločnosti AstraZeneca tak prekonala aj vakcínu od spoločnosti Pfizer, pri ktorej bol po prvej dávke pokles hospitalizácii o 85 %.

 

Najnovšie dáta z pokročilých testov v USA naznačujú vyššiu 79% účinnosť vakcíny od spoločnosti AstraZeneca pri prevencii proti symptomatickému ochoreniu COVID-19. Čo sa týka prevencie vážneho priebehu ochorenia a hospitalizácie, tak bola táto vakcína účinná na 100 % a platí to vo všetkých vekových kategóriách, vrátane starších ľudí, čo sa nepodarilo preukázať v predchádzajúcich štúdiách v iných krajinách. Na štúdii v USA sa zúčastnilo 30-tisíc dobrovoľníkov, z ktorých 20-tisíc dostalo vakcínu a zvyšok placebo.

 

Prečítajte si tiež: EMA vylúčila spojitosť medzi očkovaním vakcínou AstraZeneca a krvnými zrazeninami

 

Keďže pre túto populáciu existujú spoľahlivé informácie o bezpečnosti, vedeckí odborníci agentúry EMA usúdili, že očkovaciu látku možno podávať starším dospelým osobám. Očakáva sa, že z prebiehajúcich štúdií budú k dispozícii ďalšie informácie, ktoré zahŕňajú väčší podiel starších účastníkov.

 

AstraZeneca sa vyznačuje výraznejšou imunitnou odpoveďou organizmu po jej aplikácii. Z medicínskeho pohľadu to znamená, že organizmus na vakcínu zareagoval, a spustil reakciu imunitného systému. AstraZeneca môže vyvolať u očkovaných výraznejšie vedľajšie účinky, čiže reakciu imunitného organizmu. Viacej hlásení o vedľajších účinkoch eviduje aj Štátny ústav pre kontrolu liečiv. Pri AstreZeneca bolo 536 hlásení vedľajších účinkov pri  aplikácii 33 446.  Najčastejšími vedľajšími účinkami je  zvýšená teplota, bolesť hlavy, pocit choroby alebo bolesť v mieste vpichu, ktoré po 1-2 dňoch pominú. Tieto vedľajšie účinky sú znakom toho, že vakcína funguje a netreba sa ich obávať.

 

Čo sa týka krvných zrazenín, súvislosť medzi očkovaním a krvnými zrazeninami skúmali liekové agentúry jednotlivých krajín aj Európska lieková agentúra. Tá po dôkladnom preskúmaní vo svojom stanovisku skonštatovala, že výskyt trombózy medzi zaočkovanými ľuďmi nie je vyšší ako počet pozorovaný u bežnej populácie. Dokonca bol podľa agentúry celkový počet tromboembolických príhod hlásených po očkovaní nižší, ako sa očakávalo u bežnej populácie. Neexistuje tak žiadny náznak, že by očkovanie vakcínou proti koronavírusu od spoločnosti AstraZeneca spôsobovalo negatívne vedľajšie účinky ako riziko pľúcnej embólie, cievnej trombózy alebo trombocytopénie. 

 

Druhá dávka vakcíny od AstraZeneca sa bude podávať až po desiatich týždňoch, nie po štyroch, ako bolo pôvodne plánované. Je to tak kvôli tomu, že štúdie preukázali vyššiu účinnosť vakcíny pri oddialení podania druhej dávky.

 

Tak isto ako pri vyššie spomenutých vakcínach, nie je známe, ako dlho trvá ochrana po očkovaní očkovacou látkou AstraZeneca. Osoby zaočkované v rámci klinického skúšania sa budú ďalej sledovať počas jedného roku, aby sa získalo viac údajov o trvaní ochrany.

 

Vakcína Sputnik V

Na Slovensku by sa malo spustiť očkovanie ruskou vakcínou Sputnik V. Premiér hovorí o maximálne dvoch týždňoch. Viackrát už bolo avizované, že  testy vykonané v maďarských laboratóriách sú tie isté, ktoré vykonala na žiadosť ŠÚKL. Slovenská akadémia vied, preto sa nepredpokladá, že by testy mali dopadnúť inak. Výsledky 14 testov dopadli vyhovujúco.

 

img

 

Úlohou vakcíny Sputnik V je pripraviť ľudský organizmus na obranu voči infekcii, ktorú spôsobuje koronavírus SARS-CoV-2. Vírus používa na vstup do buniek ľudského organizmu tzv. spike proteín, ktorý sa nachádza na povrchu vírusu. Vakcínu Sputnik V tvoria dva modifikované adenovírusy – Ad26 a Ad5, ktoré obsahujú gén na tvorbu spike proteínu. Samotné adenovírusy sa nemôžu množiť ani spôsobiť ochorenie. Tieto adenovírusy sa podávajú oddelene. Čo znamená, že Ad26 sa podáva v prvej dávke a Ad5 v druhej dávke. Tento postup má zvýšiť účinnosť vakcíny. Po očkovaní sa gén na tvorbu spike proteínu dostane do buniek ľudského tela a ľudský organizmus si po očkovaní spike proteín sám vytvorí. Imunitný systém človeka tento proteín rozpozná ako cudzí, a následne spustí obrannú reakciu, čiže začne tvoriť protilátky a T-bunky. Pri následnom strete s vírusom ho ľudský imunitný systém rozpozná, a dokáže voči nemu bojovať protilátkami a T-bunkami. 

 

A čo vakcína J&J?

Vacína J&J má podľa štúdií relatívne nízku účinnosťZ klinickej štúdie vyplýva, že vakcína zabránila stredným a ťažkým infekciám na 66 percent, a ťažkým infekciám na 85 percent. Vakcína od J&J bola testovaná neskôr, keď sa už boli v obehu i nové mutácie koronavírusu, čo mohlo zmeniť a ovplyvniť výsledky jej testov. Tým pádom sa ukazuje, že práve táto očkovacia látka je zatiaľ najúčinnejšia proti mutáciám covidu.

 

img

 

Výhodou je, že je vakcína jednorazová. Netreba vytvárať, sledovať a dodržiavať žiadne komplikované logistické operácie, kedy a kto má byť zaočkovaný druhou dávkou. Pre túto vakcínu stačia chladničkové teploty. Takýmto spôsobom vydrží tri mesiace, čo výrazne zjednodušuje jej uskladnenie. Vakcína J&J je založená na tradičnej metóde vpichu adenovírusu do tela. Na rozdiel od novej technológie mRNA spôsobuje menšie vedľajšie účinky. Informoval portál Trend.sk. Po podaní tejto vakcíny informovalo o vedľajšich účinkoch len 38% zaočkovaných. 

 

Mohlo by vás zaujímať: Do EÚ začína prúdiť vakcína od Johnson & Johnson. Zrýchli sa proces očkovania!

 

 
 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies