Porošenko sa nečakane vrátil z Davosu, na Ukrajinu, predtým ho vybučali v Zürichu

NETKY.SK • 21 Január 2015, 13:50 • 2 min
Porošenko sa nečakane vrátil z Davosu, na Ukrajinu, predtým ho vybučali v Zürichu

KYJEV - Ukrajinský prezident Petro Porošenko nečakane zrušil svoj pobyt vo Švajčiarsku, kde sa plánoval zúčastniť na výročnom zasadnutí Svetového ekonomického fóra a vrátil sa späť do vlasti. Dôvodom je podľa jeho hovorcu Svjatoslava Ceholka eskalácia násilia na východe Ukrajiny.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Podľa jeho slov zverejnených na internetovej sociálnej sieti Facebook sa situácia v oblasti skomplikovala. Porošenko, ktorý mal v Davose priblížiť práve konflikt s proruskými povstalcami a vzťahy s Ruskom, sa pre návrat na Ukrajinu rozhodol po informáciách od velenia operácií na východe krajiny o bojoch pri meste Luhansk, kde ruskí vojaci údajne zaútočili na vládne sily. Kyjev tvrdí, že Rusko má na území Ukrajiny až 2000 vojakov, čo však Moskva od začiatku popiera.

 

Ukrajinského prezidenta predtým vypískali a vybučali počas jeho prejavu na švajčiarskej univerzity v Zürichu. Skupina protestujúcich začala bučať a Porošenko chvíľu nevedel nájsť slová. Jeden z demonštrantov zakričal: "Nechcem sedieť v jednej miestnosti s niekým, kto vraždí deti." 

 

 

V Davose sa v stredu začína výročné zasadnutie Svetového ekonomického fóra, na ktorom sa očakáva účasť viac ako 2500 hostí zo 140 krajín sveta vrátane 40 svetových lídrov. Do Davosu by okrem iných mal zavítať aj taliansky premiér Matteo Renzi, nemecká kancelárka Angela Merkelová, francúzsky prezident Francoise Hollande či generálna riaditeľka Medzinárodného menového fondu Christine Lagardová. Prísť by výnimočne mal aj čínsky premiér Li Kche-čchiang. 

 

Svetové ekonomické fórum v Davose sa koná pravidelne od roku 1971 a založil ho profesor ekonómie Ženevskej univerzity Klaus Schwab. Jeho cieľom je nastaviť zrkadlo aktuálnemu vývoju svetového kapitalizmu a načrtnúť jeho ďalší vývoj do budúcnosti. Podujatie tradične sprevádzajú prísne bezpečnostné opatrenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies