Počas núdzového stavu budú špecialisti prítomní aj v nemocniciach

NETKY.SK • 29 December 2020, 16:02 • 2 min
Počas núdzového stavu budú špecialisti prítomní aj v nemocniciach

BRATISLAVA - Časť lekárov z ambulantnej sféry, primárne špecialistov, bude počas aktuálneho núdzového stavu poskytovať zdravotnú starostlivosť aj v nemocniciach.

slovakia

left justify in out

Zmeny za núdzového stavu  

Vláda totiž v utorok na svojom online zasadnutí schválila zmenu v nariadení na vykonanie niektorých opatrení hospodárskej mobilizácie v súvislosti s vyhlásením núdzového stavu na zabezpečenie riešenia druhej vlny pandémie koronavírusu.

 

img


"Miera šírenia ochorenia COVID-19 a s ňou súvisiaci zvyšujúci sa nápor na poskytovateľov ústavnej zdravotnej starostlivosti a zároveň narastajúci počet zdravotníckych pracovníkov s ochorením COVID-19 si vyžaduje, aby za účelom udržateľnosti ústavnej zdravotnej starostlivosti časť lekárov z ambulantnej sféry – primárne špecialistov, poskytovala zdravotnú starostlivosť aj v nemocniciach," píše sa v dôvodovej správe.

 

img

 

Ako to fungovalo doteraz? 
Pôvodné znenie nariadenia totiž prikazuje všeobecným lekárom, ako aj lekárom špecializovaných ambulancií a ambulancií pohotovostnej služby, aby v prípade uloženia pracovnej povinnosti zotrvali na svojom pracovisku a poskytovali zdravotnú starostlivosť obyvateľstvu, teda inými slovami, aby zostali vo svojich ambulanciách.

 

"Takto stanovená pracovná povinnosť môže byť v rozpore s reálnymi potrebami pri riešení krízovej situácie a prekonávaním pandémie, ako aj so samotným účelom opatrenia hospodárskej mobilizácie s cieľom zabezpečenia zdravotnej starostlivosti, a to predovšetkým pri ukladaní pracovnej povinnosti s poukazom," konštatuje sa v materiáli.

 

img

 

Nezhody v pôvodnom 
Zároveň sa v predchádzajúcom znení nariadenia uvádzalo, že sa týka poskytovateľov zdravotnej starostlivosti Ministerstva zdravotníctva SR aj poskytovateľov zdravotnej starostlivosti Ministerstva vnútra SR a Ministerstva obrany SR. Toto ustanovenie však bolo nepresné a akcentovalo len poskytovateľov zdravotnej starostlivosti ústredných orgánov štátnej správy, pričom nezohľadňovalo všetkých poskytovateľov. Preto bolo z nariadenia vypustené.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies