V boji proti antisemitizmu je potrebný holistický prístup, zhodli sa odborníci

NETKY.SK • 6 Február 2019, 16:27 • 2 min
V boji proti antisemitizmu je potrebný holistický prístup, zhodli sa odborníci

BRATISLAVA - V boji proti antisemitizmu je potrebný holistický prístup, dôležité je však tiež rešpektovať špecifiká jednotlivých krajín. Zhodli sa na tom odborníci, ktorí na konferencii o antisemitizme v rámci slovenského predsedníctva v OBSE diskutovali o bezpečnosti židovských komunít v Európe.

slovakia

left justify in out

"Väčšina respondentov verí, že antisemitizmus sa v posledných piatich rokoch zvýšil. Väčšina respondentov tiež hovorí, že sa pravidelne stretáva s negatívnymi výrokmi o Židoch, väčšinou online," pripomenula na úvod Katerina Vyzvaldova z Agentúry Európskej únie pre základné práva výsledky jedného z prieskumov tejto organizácie. Zúčastnilo sa na ňom 16.395 Židov z 12 krajín vrátane Poľska a Maďarska.

 

To, že Židia nie sú v Európe úplne v bezpečí, vníma aj splnomocnenec nemeckej vlády pre antisemitizmus Felix Klein. "V Nemecku je antisemitizmus stále obrovský problém," vyhlásil.

 

Opísal, ako niektoré židovské inštitúcie alebo pamätníky musí nonstop chrániť polícia. Pomerne často tiež dochádza napríklad k ničeniu pamätných plakiet. "Napriek všetkým snahám ostáva počet takýchto trestných činov vysoký," poznamenal.

 

 

Nuno Wahnon Martins z Európskeho židovského kongresu zdôraznil potrebu porozumieť špecifikám jednotlivých krajín. Uviedol príklad z Portugalska, kde sa napríklad vzdelávanie nedá ovplyvniť bez podpory učiteľských odborových zväzov. Je tiež podľa neho rozdiel, ako sa v jednotlivých krajinách cvičia policajti. Dôležitá je aj spolupráca vládnych a mimovládnych organizácií.

 

"Dôležitý je holistický prístup. Len trénovanie policajtov, len trénovanie prokurátorov alebo len zmena legislatívy nie sú dostatočné. Musí sa pridať vzdelávanie, musí sa vytvoriť porozumenie medzi jednotlivými vierovyznaniami," zhrnul Michael Whine z organizácie Community Security Trust, ktorý je zároveň konzultantom bezpečnostnej zložky Európskeho židovského kongresu.

 

Všetci účastníci diskusie tiež zdôrazňovali dôležitosť definície antisemitizmu, ktorá najmä policajtom, prokurátorom a sudcom pomáha vyhodnocovať antisemitské trestné činy.

 

Na konferencii, ktorá sa koná 5. a 6. februára v Bratislave, sa okrem predstaviteľov 57 účastníckych štátov OBSE zúčastňujú zástupcovia viacerých úradov OBSE, predstavitelia svetovej aj slovenskej židovskej komunity a ďalší experti. V utorok (5. 2.) ju otvoril minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD), v stredu na nej vystúpili aj minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) a viacerí štátni tajomníci.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies