Poľsko zníži v októbri počet vojakov v Afganistane

NETKY.SK • 16 August 2013, 14:30 • 2 min
Poľsko zníži v októbri počet vojakov v Afganistane

VARŠAVA - Poľsko zníži v októbri počet svojich vojakov umiestnených v Afganistane z 1600 na 1000 v rámci postupného sťahovania svojho kontingentu pred ukončením bojovej misie NATO v krajine v budúcom roku. Podľa agentúry Reuters to dnes oznámil poľský premiér Donald Tusk.

slovakia

left justify in out

Varšava predtým oznámila, že 14. rotácia poľských jednotiek v Afganistane, ktorá sa začne v októbri, bude poslednou. "Znižujeme počet poľských vojakov v Afganistane, pretože sa pripravujeme na ukončenie ich sťahovania v roku 2014," povedal Tusk na leteckej základni pri obci Nowy Glinnik v strednom Poľsku.  Menší počet vojakov, ktorí v Afganistane zostane, bude mať za úlohu výcvik a poradenstvo.

Medzinárodná vojenská misia pod vedením NATO, v ktorej prevažujú jednotky USA, má v súčasnosti v Afganistane približne 87.000 príslušníkov a do konca budúceho roka bude ukončená. Z krajiny odíde väčšina zahraničných bojových jednotiek, ktoré postupne odovzdávajú vedenie boja proti vzbúrencom Talibanu a zaisťovanie bezpečnosti v jednotlivých oblastiach afganským bezpečnostným silám. Severoatlantická aliancia plánuje po roku 2014 ponechať v Afganistane zredukovanú výcvikovú a poradenskú misiu.

Poľsko, ktoré sa pridalo k misii v Afganistane v roku 2002, naznačilo, že bude v budúcnosti oveľa menej ochotné podieľať sa na takýchto nasadeniach v zahraničí, keďže sa sústreďuje na modernizáciu vlastnej obrany.

Poľský prezident Bronislaw Komorowski vo štvrtok vyzval - vzhľadom na vysoké náklady - na ukončenie "politiky založenej na vysielaní vojakov do ďalekých krajín".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies