Poľsko si pripomenulo 31. výročie stanného práva, opozícia zorganizovala protest

NETKY.SK • 14 December 2012, 07:37 • 2 min
Poľsko si pripomenulo 31. výročie stanného práva, opozícia zorganizovala protest

Poľsko si pripomenulo 31. výročie stanného práva, opozícia zorganizovala protest - Politika Tisíce Poliakov sa zúčastnilo vo štvrtok protestného pochodu pri príležitosti 31.

slovakia

left justify in out

img

Tisíce Poliakov sa zúčastnilo vo štvrtok protestného pochodu pri príležitosti 31. výročia vyhlásenia stanného práva, ktoré v roku 1981 nariadil posledný komunistický vodca v Poľsku generál Wojciech Jaruzelski v snahe potlačiť opozičné odborárske hnutie Solidarita. Udalosť využili účastníci na vyjadrenie nespokojnosti so súčasnou podobou demokratického systému v krajine, informovala agentúra AP.
      Protestný pochod centrom Varšavy zorganizovala najsilnejšia opozičná strana Právo a spravodlivosť (PiS), konzervatívno-nacionalistická politická strana vedená Jaroslawom Kaczynským, bratom prezidenta Lecha Kaczynského, ktorý tragicky zahynul pri havárii vládneho lietadla v roku 2010.
      Čelní predstavitelia Poľska vrátane prezidenta Bronislawa Komorovského si vyhlásenie stanného práva pred 31 rokmi pripomenuli vo štvrtok rôznymi udalosťami po celej krajine.
      Vyhlásením stanného práva bol v Poľsku pozastavený politický reformný proces prebiehajúci od augusta 1980, pričom silnejúce odborové hnutie Solidarita bolo zakázané. Zatknutý bol nielen jeho predák a neskorší nositeľ Nobelovej ceny za mier Lech Walesa, ale aj tisíce ďalších občianskych aktivistov. Jaruzelski vyhlásenie stanného práva vždy obhajoval ako menšie zlo a zdôrazňoval, že inak by Poľsku hrozila vojenská intervencia vojsk krajín Varšavskej zmluvy.
      Počas zásahu vojakov pred 30 rokmi a dvoch rokov trvania stanného práva prišlo o život približne 100 ľudí.
      Štvrtkový protest v podaní priaznivcov PiS sa začal predčítaním mien obetí zavedenia stanného práva. Vo Varšave panovalo mimoriadne chladné počasie, teploty klesli na mínus 9 stupňov Celzia.
      Demonštranti vyjadrovali nespokojnosť s protrhovo orientovanou vládou premiéra Donalda Tuska, ktorú obviňovala z rozpredávania národného majetku tradičným poľským rivalom Rusku a Nemecku. Ďalší sa podľa AP sťažovali, že bývalí komunisti majú najväčší vplyv na rozhodovanie v štáte.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies