Donald Trump dostal pokutu 10.000 dolárov za porušenie mlčanlivosti

NETKY.SK • 26 Október 2023, 10:15 • 2 min
Donald Trump dostal pokutu 10.000 dolárov za porušenie mlčanlivosti

NEW YORK - Súd udelil v stredu bývalému americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi pokutu 10.000 dolárov za porušenie nariadenia, ktoré mu zakazovalo vyjadrovať sa na verejnosti o pracovníkoch súdu. Trump jednu pokutu za porušenie mlčanlivosti dostal už minulý piatok.

slovakia

left justify in out

Trumpa v stredu predvolali na súd, aby vysvetlil svoje vyjadrenia o úradníkovi, ktorý je spolupracovníkom sudcu Arthura Engorona v občianskom konaní voči Trumpovi za údajné podvody.

Engoron 3. októbra všetkým účastníkom procesu nariadil, aby sa zdržiavali verejných vyjadrení o pracovníkoch súdu. Urobil tak po to po tom, ako Trump na sociálnych sieťach osočoval úradníka, ktorý v súdnej sieni sedí vedľa Engorona.

Sudca exprezidentovi tiež nariadil, aby príspevok odstránil, čo Trump urobil. Príspevok však bol zverejnený niekoľko týždňov, na základe čoho súd Trumpovi v piatok (20. októbra) udelil pokutu 5000 dolárov.

Trump a jeho právnici tvrdili, že vyjadrenie sa nevzťahovalo na súdneho úradníka, ale na Trumpovho bývalého právnika ajedného zo svedkov Michaela Cohena. Právnici uviedli, že sudca je proti Trumpovi nespravodlivo zaujatý.

Cohen je hlavným svedkom v občianskom procese voči Trumpovi. Ten spolu so svojimi najstaršími synmi Donaldom Jr. a Ericom čelí obvineniam z podvodu s nehnuteľnosťami. Žalobu na nich v septembri 2022 podala generálna prokurátorka New Yorku Letitia Jamesová, pretože poskytovali bankám a poisťovniam "hrubo nafúknuté" čísla, aby si zabezpečili pôžičky a poistné krytie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Teraz / TASR, Foto: AP News
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies