Nepreskúmané a starobylé pralesy skrývajú toľko tajomstiev ako vesmír. Aké najzaujímavejšie nálezy našli vedci?

NETKY.SK • 27 Január 2024, 12:00 • 2 min
Nepreskúmané a starobylé pralesy skrývajú toľko tajomstiev ako vesmír. Aké najzaujímavejšie nálezy našli vedci?

Dažďové pralesy sú plné prekvapení a tajomstiev, ktoré čakajú na objavenie. Tieto pralesy sú nielen domovom pre milióny druhov živých organizmov, ale aj zdrojom pre ľudský pokrok a blahobyt.

slovakia

left justify in out

Dažďové pralesy sú jedným z najbohatších a najfascinujúcejších ekosystémov na našej planéte. Skrývajú v sebe nespočetné druhy rastlín a zvierat, ktoré sú zdrojom inšpirácie, liekov a potravy pre ľudstvo. V tomto článku vám predstavíme 5 najzaujímavejších nálezov z dažďových pralesov, ktoré dokazujú, že táto zelená planéta je plná zázrakov.

1. Idiotské ovocie

Tento zvláštny názov patrí stromu, ktorý rastie v dažďovom pralese v Austrálii. Jeho latinský názov je Idiospermum australiense a jeho plody sú veľmi vzácne a cenné. Tento strom je totiž jedným z najstarších a najprimitívnejších krytosemenných rastlín na svete.

Jeho plody obsahujú semená, ktoré majú tri embryá, z ktorých sa vyvíja len jedno. Tento spôsob rozmnožovania je veľmi neefektívny a preto sa tento strom nazýva idiotský. Tento strom je tiež ohrozený vyhynutím, pretože jeho plody sú obľúbenou potravou divých prasát, ktoré ich rozhrýzajú a zničia semená.

2. Nosoroží roháč

Tento nádherný vták žije v dažďových pralesoch juhovýchodnej Ázie a je pomenovaný podľa svojho výrazného výrastku na hlave, ktorý pripomína roh nosorožca. Tento výrastok je vlastne dutý a slúži ako rezonančná komora pre hlasové prejavy tohto vtáka.

Nosoroží roháč je monogamný a žije v pároch, ktoré si hľadajú dutiny v stromoch na hniezdenie. Tieto vtáky sú veľmi inteligentné a dokážu napodobňovať zvuky iných zvierat a dokonca aj ľudskú reč.

3. Závojnatá smradľavá huba

Táto nepríjemne páchnúca huba rastie v dažďových pralesoch a je známa svojím zvláštnym vzhľadom. Jej klobúk je pokrytý bielym závojom, ktorý sa postupne rozpadá a odhaľuje červené vnútro.

Táto huba vylučuje silný zápach, ktorý pripomína rozkladajúce sa mäso. Tento zápach láka muchy a iný hmyz, ktorý sa usadzuje na hube a šíri jej spóry. Táto huba je jedlá, ale má veľmi horkú chuť.

4. Korowajskí ľudia

Tento domorodý kmeň žije v dažďovom pralese na ostrove Nová Guinea a je známy svojím neobyčajným spôsobom bývania. Títo ľudia si stavajú domy na stromoch vo výške až 45 metrov nad zemou.

Tieto domy sú vyrobené z dreva, bambusu a lístia a majú jednu alebo dve miestnosti. Tieto domy slúžia ako ochrana pred záplavami, zvieratami a nepriateľskými kmeňmi. Korowajskí ľudia sa živia lovom, rybolovom a zberom plodov a rastlín. Tento kmeň bol objavený až v roku 1974 a je považovaný za jedného z posledných kmeňov, ktorí žijú v izolácii od civilizácie.

5. Horúce jazero

Toto neobvyklé jazero sa nachádza v dažďovom pralese na karibskom ostrove Dominika a je známe svojou vysokou teplotou. Toto jazero je vlastne sopka, ktorá je naplnená vodou a má priemer asi 60 metrov.

Voda v jazere sa neustále ohrieva podzemnou magmou a dosahuje teplotu až 88 stupňov Celzia. Toto jazero je tiež veľmi kyslé a má pH hodnotu okolo 1,3. Toto jazero je jednou z najväčších prírodných termálnych prameňov na svete a je obklopené farebnou vegetáciou a sírou.

6. Najväčší kvet

Rafflesia arnoldii je známa ako najväčší kvet na svete. Má priemer až 1 meter a váži až 10 kilogramov.

Táto rastlina rastie v dažďových pralesoch Indonézie a Malajzie a je parazitická. To znamená, že nemá korene, stonky ani listy a živí sa z iných rastlín. Táto rastlina má tiež veľmi nepríjemný zápach, ktorý pripomína hnilé mäso. Tento zápach láka muchy, ktoré opeľujú kvet.

7. Titanoboa

Toto zviera je najväčší had, ktorý kedy žil na Zemi. Mal dĺžku až 13 metrov a vážil až 1,3 tony. Tento had žil v dažďových pralesoch Južnej Ameriky pred asi 60 miliónmi rokov. Tento had bol schopný požierať celé krokodíly a obrovské korytnačky. Tento had bol objavený v roku 2009 v Kolumbii, kde sa našli jeho fosílie.

8. Mravčí roľník

Mravčí roľník je známy aj ako listorez. Žije v dažďových pralesoch Južnej Ameriky a je súčasťou komplexnej spoločnosti mravcov. Tieto mravce sa živia hubami, ktoré pestujú vo svojich podzemných hniezdach. Na to potrebujú listy, ktoré režú a nosia do hniezda.

Tieto mravce dokážu preniesť až 50-krát svoju vlastnú hmotnosť. Tieto mravce sú tiež veľmi agresívne a bránia svoje hniezdo pred akýmkoľvek vetrom.

9. Dračia krv

Dracena cinnabari je známa ako dračia krv. Rastie v dažďových pralesoch ostrova Socotra, ktorý patrí k Jemenu.

Táto rastlina má veľmi nezvyčajný tvar, ktorý pripomína obrátený dáždnik. Táto rastlina produkuje červenú živicu, ktorá sa používa na liečenie, farbenie a rituály. Táto živica sa nazýva dračia krv a je veľmi vzácna a drahá.

10. Olinguito

Toto zviera je najnovšie objavený druh cicavca, ktorý bol popísaný v roku 2013. Žije v dažďových pralesoch Ekvádoru a Kolumbie a je príbuzný s medveďmi a lasicami. Má hnedú srst, veľké oči a chvost. Toto zviera sa živí ovocím, hmyzom a malými zvieratami.

Je veľmi plaché a nočné a bolo dlho prehliadané vedcami, ktorí ho zamieňali s iným druhom. Toto zviera sa nazýva olinguito a je prvým novým druhom cicavca, ktorý bol objavený v Amerike za posledných 35 rokov.

Dažďové pralesy sú plné prekvapení a tajomstiev, ktoré čakajú na objavenie. Tieto pralesy sú nielen domovom pre milióny druhov živých organizmov, ale aj zdrojom pre ľudský pokrok a blahobyt.

Bohužiaľ, tieto pralesy sú tiež ohrozené ničením a zmenou klímy, ktoré im hrozia vyhynutím. Preto je dôležité chrániť a zachovávať tieto zázračné miesta, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou našej zelenej planéty.

Zdroje:

www.natgeokids.com/uk/discover/geography/physical-geography/15-cool-things-about-rainforests/

www.swedishnomad.com/facts-about-rainforests/

www.education.nationalgeographic.org/resource/rain-forest/

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
foto: Rainforest Alliance
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies