Poľnohospodárska spolupráca s Čínou prináša Stredoafrickej republike viac pracovných miest a trvalo udržateľný rozvoj

NETKY.SK • 13 Marec 2024, 16:11 • 2 min
Poľnohospodárska spolupráca s Čínou prináša Stredoafrickej republike viac pracovných miest a trvalo udržateľný rozvoj

BANGUI - Stredoafrická republika (SAR) zaznamenala značné úspechy v poľnohospodárstve vďaka spolupráci s Čínou, uviedol vysoký vládny predstaviteľ.

slovakia

left justify in out

Veľké čínske poľnohospodárske projekty poskytujú ľuďom zo Stredoafrickej republiky nielen základné potreby a zamestnanie, ale aj nové možnosti odbornej prípravy a zručností, uviedol v nedávnom rozhovore Guismala-Hamza, minister poľnohospodárstva a rozvoja vidieka Stredoafrickej republiky.

"Tieto projekty priniesli krajine plus, najskôr z ekonomického hľadiska a tiež z hľadiska znižovania chudoby prostredníctvom zamestnávania mladých ľudí," povedal Guismala-Hamza.

Čínske rozvojové projekty sa zvyčajne snažia „vytrhnúť Afriku z biedy, chudoby“, povedal Guismala-Hamza a poznamenal, že Juncao, čínska technológia využívajúca trávu na pestovanie húb, je kľúčom k zabezpečeniu budúcnosti pre malých farmárov v krajine.

Technológia Juncao, vyvinutá čínskou poľnohospodárskou a lesníckou univerzitou Fujian, umožňuje od roku 2021 drobným farmárom v Stredoafrickej republike pestovať huby zo sušených, nasekaných tráv bez toho, aby rúbali stromy a poškodzovali životné prostredie.

"Projekt Juncao bol úžasný projekt, ktorý svojou jednoduchosťou nadchol obyvateľov Stredoafrickej republiky. Čínski technici zohrali veľkú úlohu (pri realizácii projektu). Veľa technikov bolo vyškolených v Číne a dnes existujú technici v Stredoafrickej republike, ktorí si túto technológiu osvojili,“ povedal s tým, že Stredoafrická republika rokuje s Čínou o druhej fáze projektu, ktorá sa viac zameria na vidiecke oblasti.

Podľa Guismala-Hamza SAR pracuje na modernizácii svojho poľnohospodárstva a pri efektívnej implementácii sa spolieha na čínske skúsenosti, technické know-how a model v agropotravinárskom priemysle.

"Čína má skutočne dobré predpoklady na to, aby nás podporila strojmi na spracovanie," povedal predstaviteľ a dodal, že SAR má rozmanité poľnohospodárske produkty vrátane kávy, bavlny a cukrovej trstiny, ktoré by mohli čínskych partnerov zaujímať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Xinhua, Foto: Brookings Institution / Reuters / Siegfried Modola
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies