Časť tohtoročnej úrody zhnije. Krajniak pestovateľom sľubuje zavedenie inštitútu sezónnych prác

NETKY.SK • 24 September 2021, 10:48 • 2 min
Časť tohtoročnej úrody zhnije. Krajniak pestovateľom sľubuje zavedenie inštitútu sezónnych prác

BRATISLAVA - Pestovateľom nemá kto pomôcť pri zbere úrody. Počas minulého roka zhnilo približne 15 000 ton ovocia. Tento rok tomu pravdepodobne nebude inak.

slovakia

left justify in out

Minister práce plánuje do budúcej sezóny zberu ovocia prijať inštitút, ktorý uľahčí zamestnávanie ľudí na brigádnické práce v sadoch už od budúceho roka. Uviedol to minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) v reakcii na utorkovú (21. septembra) výzvu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) a pestovateľských zväzov.

 

Poľský model

„Áno, veľmi o návrhu o inštitúte sezónnych práce uvažujeme. Chceme jeho zavedenie stihnúť aj v spolupráci s poslancami Národnej rady (NR) SR a v spolupráci s ministerstvom pôdohospodárstva do začiatku budúcoročnej poľnohospodárskej sezóny. Nemá sa týkať iba poľnohospodárskych prác, ale napríklad aj cestovného ruchu, v ktorom sú tiež zamestnania sezónneho charakteru,” priblížil. 

 

img

 

Uviedol, že začiatkom tohto týždňa dostal analýzu o tom, ako v jednotlivých krajinách EÚ riešia spomínanú problematiku. „Najlepší sa nám zdá poľský model. Je tam však jeden problém, ktorý nemáme vyriešený, o tom musíme diskutovať. Poliaci pre to v poľnohospodárstve zaviedli osobitný systém sociálneho zabezpečenia. A to je vec, ktorá sa nedá urobiť zo dňa na deň,“ upozornil. Sľubuje, že riešenia budú prijaté a schválené do začiatku budúcej poľnohospodárskej sezóny.

 

Úrodu nemá kto pozbierať

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora upozornila, že ani túto sezónu poľnohospodári nestihnú vyzbierať celú dopestovanú úrodu ovocia. Vlani podľa SPPK v sadoch zhnilo 15 tisíc ton ovocia.

 

Dôvodom je, že plodiny nemá nemá kto pozbierať. Problém by mohli vyriešiť brigádnici, no ich zamestnávanie nie je také jednoduché, ako v iných krajinách EÚ. Na vládu preto apelujú, aby zaviedla dlho sľubovaný Inštitút sezónnych prác.

 

 

Ten by ovocinárom zrýchlil a odbyrokratizoval zamestnávanie brigádnikov zo Slovenska, ale aj z tretích, mimoeurópskych krajín. Uviedol to v utorok na tlačovej besede predseda SPPK Emil Macho za účasti predstaviteľov pestovateľských zväzov.

 

„Pestovateľom stále chýbajú brigádnici. Pre nedostatok pracovných síl v tomto roku nepozbierame približne 25 percent celkového množstva ovocia. Nižšia úroda kvalitných plodov u nás automaticky znamená viac nekvalitného dovozu,“ skonštatoval predseda Ovocinárskej únie Slovenska Marián Varga. Inštitút sezónnej práce u ovocinárov by podľa Vargu využívalo ročne asi 2 000 pracovníkov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies