Pollák navrhuje v Rokycanoch zriadiť bežnú základnú školu

NETKY.SK • 9 Február 2016, 14:21 • 2 min
Pollák navrhuje v Rokycanoch zriadiť bežnú základnú školu

BRATISLAVA - Rozhodnutie ministerstva školstva o vyradení Súkromnej špeciálnej základnej školy v Rokycanoch zo siete škôl je pozitívnym krokom k tomu, aby Slovensko začalo uskutočňovať odporúčania, ktorými by sa znížil počet rómskych detí v špeciálnych školách.

slovakia

left justify in out

Myslí si to splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Peter Pollák. Najprospešnejším riešením pre deti zo sociálne znevýhodneného prostredia, ich rodičov aj obce je podľa Úradu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity zriaďovať namiesto špeciálnych škôl bežné základné školy a podporovať kvalitnú predškolskú prípravu.

 

"Hneď pri prvom prípade, v ktorom sme mali podozrenie, že dochádza k neoprávnenému zaraďovaniu rómskych detí do špeciálnej základnej školy, sa potvrdilo, že deti boli umiestnené do Súkromnej špeciálnej základnej školy v Rokycanoch protizákonne. Dá sa preto predpokladať, že k umiestňovaniu rómskych žiakov na základe nesprávnej diagnostiky dochádza aj v ďalších špeciálnych základných školách," hovorí Pollák, ktorý očakáva výsledky kontroly Štátnej školskej inšpekcie aj v špeciálnych základných školách v obciach Giraltovce, Svinia a Ostrovany.

 

Splnomocnenec vlády pre rómske komunity odporučil na stretnutí so starostom obce Rokycany Jánom Kovalikom, aby obec požiadala o zriadenie riadnej základnej školy. Zriadením riadnej základnej školy by obec podľa Polláka získala ďalšie výhody, ako napríklad vytvorenie pracovných miest pre miestnych obyvateľov a zlepšenie prístupu k vzdelávaniu aj pre nerómske deti. "Obec Rokycany je zaradená do zoznamu 150 vybraných obcí, v ktorých bude Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity podporovať programy v rámci Národného projektu Take away, ktorý je súčasťou operačného programu Ľudské zdroje. Jedným z nich je aj program predškolskej prípravy. Obec môže reagovať aj na výzvu ministerstva vnútra na predkladanie žiadostí o nenávratný finančný príspevok na výstavbu alebo rekonštrukciu predškolských zariadení,“ informoval o možnostiach obce Rokycany Pollák.

 

Súkromnú špeciálnu základnú školu v Rokycanoch by mali zavrieť. Ministerstvo školstva vydalo na návrh hlavnej školskej inšpektorky Viery Kalmárovej rozhodnutie o vyradení školy a jej elokovaných pracovísk zo siete škôl a školských zariadení, a to s účinnosťou od 1. septembra. Rezort školstva zároveň vydal rozhodnutie aj o vyradení Súkromného centra špeciálno-pedagogického poradenstva Oco, mama a ja v obci Uzovské Pekľany (okres Sabinov) s účinnosťou od 1. marca. Inšpektori zistili v týchto zariadeniach hneď viacero vážnych pochybení. Výskumný ústav detskej psychológie a patopsychológie vo svojej správe skonštatoval, že školské zariadenie výchovného poradenstva a prevencie Oco, mama a ja vykonávalo pochybné testovanie detí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies