Sila rozhodnutí, časť druhá: Tri rozhodnutia, ktoré zmenia životy

NETKY.SK • 29 December 2023, 08:00 • 2 min
Sila rozhodnutí, časť druhá: Tri rozhodnutia, ktoré zmenia životy

O sile rozhodnutí by sa dalo napísať všeličo. Povedú nás buď k životu alebo k smrti, vnesú nám smiech alebo slzy, zmenia k lepšiemu či k horšiemu. Koniec roka je ako stvorený na to, aby sme niečo so svojím životom porobili, nech sa v tom ďalšom decembri môžeme ohliadnuť späť a pousmiať sa s vedomím, že naša voľba bola správna. Nech sa páči, nechajte sa inšpirovať predsavzatiami, ktoré môžu všetko presvetliť.

slovakia

left justify in out

Budem sa viac venovať...
 
Zo všetkého najdôležitejšie je prikladať väčší význam tomu, čo je duchovné. Ak totiž budeme kráčať len podľa pocitov či nebodaj názorov niekoho iného, nepochodíme, ale ak sa necháme formovať priamo slovom vdýchnutým od Boha, uvidíme ovocie.
 
Len nedávno som si i ja sama zaumienila, že budem inak čítať Bibliu. Niežeby som ju predtým nečítavala, ale, nanešťastie, ovplyvňovali ma okolnosti dňa, a tak sa stávalo, že som kapitolu len tak preletela bez hlbšieho zamyslenia. Ak by sa ma bol niekto spýtal, o čom som si práve prečítala, musela by som priznať, na svoje zahanbenie, že neviem.
Nuž som sa podujala na založenie si Biblického denníka. Malo to vyzerať asi tak, že:
 
Ppočas čítania sa naozaj sústredím,
neprestanem čítať, kým ma niečo nezaujme,
a akonáhle ma niečo zaujme, zapíšem si to. Nejde o to, aby sme si zapisovali nejaké vysoko teologické úvahy, skôr o princíp. O to, že zasievame čosi, čo je večné. Zapísala som si jednu vetu či verš, niekedy aj viac. A už o niekoľko dní som si všimla, že moja myseľ je akási iná, disciplinovanejšia. Neletí si kade-tade, nesmeruje k depresívnym myšlienkam, ale triedi a oddeľuje nedôležité od dôležitého.
 
Takýto typ rozhodnutia má naozaj moc a viete čo, nikdy to ľutovať nebudete.
 
Ako na to:
 
 
Po prvé, vyhraďte si čas, trebárs pätnásť minút či viac.
Po druhé, pamätajte na to, že Boh nás stvoril jedinečne. Hľadajte preklad Biblie, ktorý je vám najbližší, veď ich existuje toľko. Biblia je dokonca preložená do jazyku ulice, kto vie po anglicky, bude mať ešte väčšiu výhodu, lebo nájde aj Bibliu s prednesom podobným ako rap. Nebojme sa priznať si, ak niečomu nerozumieme, veď Biblia sa má dotýkať našich sŕdc, nie tiecť mimo.
 
Budem lepšie spať
 
Rovnako potrebné je dopriať si kvalitný spánok. Zrejme už všetci poznáme z vlastných skúseností, aké je to v noci viac bdieť ako oddychovať a že sa potom znižuje koncentrácia, zvyšuje sa citlivosť a možno aj bolesť hlavy.
 
Spánkoví poradcovia radia, aby sme pred spaním nečítali správy, lebo sú zväčša negatívne, aby sme si neprezerali maily, lebo nás nútia premýšľať o práci a iných povinnostiach. Vraj by sme radšej mohli čítať knihu či len tak relaxovať.
Ak predsavzatie, tak nech sa aj naše telo cíti lepšie. Lebo, či sa nám to páči alebo nie, pravdou je, že duchovné zvyky môžeme mať vypestované, ale ak si dostatočne neodpočinieme, nebudeme z toho mať až tak veľký úžitok.
 
Dobré vzťahy
 
No a napokon investujme do svojich vzťahov. Zaneprázdnení budeme vždy, avšak otázne je, či nám naveky vydržia aj naše priateľstvá. Ak blízkych ignorujeme, zavoláme si raz za dva mesiace alebo vôbec, ak sa ich ani nespýtame, ako sa majú, potom sa nemôžeme čudovať, ak od nás začnú pomaly, ale isto bočiť.
 
Predsavzajme si, že budeme lepší priatelia. Lepší ľudia. Láskavejší a súcitnejší. Koniec koncov Boh nám nikoho nedal do cesty len tak, náhodou, ale spojil nás, aby sme si niesli bremená a robili hodiny sladšími.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihoková
Michaela Mihoková, Zdroj foto: Unsplash
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies