Chceme zeleň miesto betónu, tvrdí Veronika Remišová. Slovensko do toho investuje 17 miliónov

NETKY.SK • 26 Marec 2021, 15:31 • 2 min
Chceme zeleň miesto betónu, tvrdí Veronika Remišová. Slovensko do toho investuje 17 miliónov

Miestom realizácie oprávnených aktivít projektu môžu byť verejné priestory ako aj verejné priestory s režimom kontroly vstupu.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR vyhlasuje novú výzvu na podporu verejnej zelene v mestách a mestských oblastiach. Chcú pomôcť zlepšiť životné prostredie, obmedziť hluk a zlepšiť ovzdušie. Rozdelia na to 17 miliónov z Integrovaného regionálneho operačného programu.

 

img


„Kľúčovým prvkom skvalitňovania života v našich regiónoch je aj obnova zdravého životného prostredia. Verejná zeleň v mestách a obciach zohráva v tomto smere veľmi dôležitú úlohu. Z najnovšej výzvy Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR budeme financovať nielen výsadbu a obnovu parkov, ale aj ďalšie opatrenia, ktoré napomôžu zmierniť dopady klimatických zmien. Podporíme budovanie zelených striech, zadržiavanie a využívanie dažďovej vody či obnovu zelených vnútroblokov na sídliskách,“ povedala vicepremiérka a ministerka regionálneho rozvoja Veronika Remišová.

 

CHCEME ZELEŇ NAMIESTO BETÓNU Hoci by sa mohlo z médií zdať, že teraz nerobíme nič iné, len riešime krízu v koalícii,...

Uverejnil používateľ Veronika Remišová Piatok 26. marca 2021

 

"Hoci by sa mohlo z médií zdať, že teraz nerobíme nič iné, len riešime krízu v koalícii, nie je to tak. Našťastie. Stále sa dejú dobré veci a prinášame dobré riešenia v prospech ľudí," uviedal Veronika Remišová na sociálnej sieti.

 

Z fondu budú podporované aktivity, ako napríklad opatrenia na zníženie hluku, budovanie zelených parkov, podpora biodiverzity, zberné systémy na odpadovú a dažďovú vodu no aj výsadba a regenerácia izolačnej zelene oddeľujúcej obytnú zástavbu od priemyselných stavieb.

 

img

 

„Množstvo a kvalita zelene majú priamy vplyv na mikroklimatické podmienky, na čistotu ovzdušia a priaznivo ovplyvňujú životy ľudí. Táto výzva prináša šancu, ako dostať viac zelene do našich miest, od veľkých verejných parkov až po predzáhradky medzi bytovkami na sídliskách. Vďaka tejto pomoci budú slovenské mestá zelenšie a zdravšie,“ uviedla vicepremiérka, ktorá informovala tiež o celkovom stave regionálneho operačného programu.

 

👍 🌍 ZELEŇ V MESTÁCH DOSTÁVA ZELENÚ! ✅ Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR 🇸🇰 vyhlásilo...

Uverejnil používateľ Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Piatok 26. marca 2021

 

„Keď sme program IROP vlani k 1. októbru preberali, bol v katastrofálnom stave. Okamžite sme v ňom zaviedli krízový manažment a prijali vyše 40 opatrení s cieľom urýchliť čerpanie a zjednodušiť administratívu. IROP mal v minulosti veľké problémy a Slovensko z neho prišlo o desiatky miliónov eur. My sme to zmenili a už teraz máme pre tento rok vyčerpaných 104 miliónov eur, čo je polovica zo sumy, ktorú musí Slovensko z tohto programu využiť v roku 2021,“ upozornila ministerka Remišová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miloš Cíbik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona