Bratislavskú Jurkovičovu tepláreň ocenili na celosvetovej súťaži architektúry

NETKY.SK • 29 November 2022, 17:00 • 2 min
Bratislavskú Jurkovičovu tepláreň ocenili na celosvetovej súťaži architektúry

BRATISLAVA - Rekonštrukciu bývalej Jurkovičovej teplárne v Bratislave, národnej kultúrnej pamiatky, ocenili na celosvetovej súťaži architektúry v španielskom meste Bilbao. V rámci The Architecture MasterPrize Award 2022 získala najvyššie ocenenie v kategórii industriálnych stavieb.

slovakia

left justify in out

Projekt bol ocenený spomedzi viac ako 1000 projektov zo 65 krajín sveta ako vôbec prvá stavba zo Slovenska. "Je to dôkaz, že aj na Slovensku máme stavby medzinárodného významu. Jurkovičova tepláreň je príkladom udržateľnosti a priestorom spájajúcim moderné pracovné prostredie, kultúru a gastronómiu v priestore novej zóny v Bratislave," skonštatoval hlavný architekt obnovy Martin Paško. Komplexná rekonštrukcia Jurkovičovej teplárne stála viac ako 13 miliónov eur.

 

img

 

Budova je súčasťou polyfunkčného komplexu Sky Park s mestským parkom od architektky Zahy Hadid v bývalej industriálnej zóne medzi ulicami Čulenova, Továrenská a Bottova. Jurkovičovu tepláreň začali stavať v roku 1941 a dokončili ju v roku 1944. Bola súčasťou priemyselného centra Bratislavy, mimo historického jadra mesta. Pre blízkosť prístavu a vlakovej vlečky vzniklo viacero továrenských stavieb ako Cvernovka, Gumon, Kablo či rafinéria Apollo. Jurkovičova tepláreň je jedným z posledných odkazov na priemyselnú históriu tejto lokality v Bratislave. Počas bombardovania rafinérie Apollo bola čiastočne zasiahnutá a roky po ukončení svojej prevádzky chátrala. Jurkovičova tepláreň bola projektom slovenskej energetiky. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona