Politici Lipšicove rozhodnutie ocenili, Bugár: Zachoval sa chlapsky

NETKY.SK • 22 September 2016, 13:08 • 2 min
Politici Lipšicove rozhodnutie ocenili, Bugár: Zachoval sa chlapsky

BRATISLAVA - Rozhodnutie Daniela Lipšica vzdať sa poslaneckého mandátu v tejto ťažkej osobnej situácii je podľa predsedu Mostu-Híd Bélu Bugára chlapské. Takto jednou vetou okomentoval rozhodnutie Lipšica.

slovakia

left justify in out

Poslanec NR SR Ján Podmanický (Smer-SD) pre agentúru SITA povedal, že to, čo sa stalo Lipšicovi, je nočná mora každého vodiča. „Vzdanie sa mandátu je jeho rozhodnutím a vzhľadom na situáciu je celkom pochopiteľné a logické,“ uviedol. Ak je Lipšic vinný, je podľa poslanca NR SR Milana Uhríka (Ľudová strana Naše Slovensko) logické, že sa vzdal mandátu. „Náš poslanec Andrej Medvecký sa vzdal mandátu, aj keď nebol uznaný vinným,“ povedal pre agentúru SITA Uhrík.


Podpredseda hnutia Sme rodina Milan Krajniak si rozhodnutie Lipšica váži. „Myslím, že sa rozhodol správne,“ povedal pre agentúru SITA. Nezaradený poslanec Miroslav Beblavý označil Lipšica za veľký formát. „Vzdáva sa poslaneckého mandátu, pretože podľa vlastných slov za súčasných okolností by ho nevedel vykonávať naplno. Riadi sa teda záujmom občanov. Akokoľvek sme sa v niektorých veciach nezhodli, v parlamente bude veľmi chýbať,“ napísal Beblavý na sociálnej sieti s tým, že Lipšic bude chýbať pre svoju kombináciu inteligencie a odvahy. „Verím, že sa raz do verejnej služby vráti,“ dodal.

 

Rozhodnutie Lipšica je dobrý príklad a veľmi dôležitý odkaz pre celú spoločnosť. Je to odkaz, že politici musia brať zodpovednosť za všetky svoje činy a musia ukazovať vyššiu zodpovednosť a vyššiu mieru citlivosti voči svojim činom ako obyčajní občania. Myslí si to Darina Malová z Katedry politológie Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave.

 

VIDEO Daniel Lipšic sa rozhodol: Vzdá sa poslaneckého mandátu

 

Lipšic sa pre odchod z parlamentu rozhodol po tom, ako v pondelok večer v Bratislave na Vajnorskej ulici zrazil dôchodcu, ktorý na následky zranení zomrel. Príčiny a mieru zavinenia nehody polícia vyšetruje. Alkohol u Lipšica nezistili. Dnes Lipšic vyhlásil, že po tom, čo sa stalo v pondelok, by nevedel svoj poslanecký mandát vykonávať naplno. Uviedol, že to tak teraz jednoducho cíti a dodal, že nevie odpovedať ani na otázky o svojej politickej budúcnosti. Bude sa ale snažiť byť vo verejnom živote naďalej prítomný a ako advokát zastupovať ľudí. 


Podľa Malovej Lipšic ukázal, že vie urobiť správnu reflexiu. Je na škodu politiky, že na Slovensku je málo príkladov osobnej zodpovednosti aj za chyby svojich podriadených, za to, čo nie je dokázané, či za to, že niektorých politikov nevníma verejnosť dobre. Lipšic je podľa politologičky uveriteľný v tom, že ani on sám nevie, či sa vráti do politiky.

 

Lipšic urobil rozhodnutie vzbudzujúce rešpekt, myslí si František Šebej z koaličnej strany Most-Híd. "Rozhodol sa nečakať na konzekvencie, isto to nebolo ľahké rozhodnutie," povedal.

Koaličná SNS Lipšicovo rozhodnutie rešpektuje. "Beriem ho na vedomie," napísal v reakcii predseda strany i Národnej rady SR Andrej Danko.

 

Všetko závisí od výsledkov vyšetrovania, zistenia miery zavinenia nehody a toho, ako si to vysporiada so svojím vlastným svedomím, myslí si Malová. Je stále relatívne mladý politik, ktorý sa môže vrátiť, dodala. Odchod Lipšica je strata pre opozíciu ale svojim spôsobom aj pre koalíciu, lebo aj tá potrebuje dobrých, fundovaných kritikov a oponentov. Len takí ju dokážu posúvať ďalej, doplnila.


Lipšic sa vzdá poslaneckého mandátu k 30. septembru. V parlamente ho nahradí občiansky aktivista zo Žiliny Ján Marosz. Ten pôsobí ako podpredseda občianskeho združenia Proti korupcii. si váži podporu ľudí, ktorú dostal vo voľbách. „Osud tejto krajiny a jej ľudí mi nebol, nie je a nebude ľahostajný. Budem sa snažiť byť vo verejnom živote naďalej prítomný. Budem ako advokát zastupovať ľudí,“ uviedol Lipšic s tým že na mnohé otázky nemá dnes odpoveď. O politickej budúcnosti v tomto okamihu Lipšic neuvažuje. Neuvažuje ani o tom, či bude kandidovať v najbližších parlamentných voľbách. Odmietol, že by kandidoval v komunálnych alebo regionálnych voľbách.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies