Polícia začne vyšetrovať špionážnu kauzu

NETKY.SK • 24 August 2010, 12:22 • 2 min
Polícia začne vyšetrovať špionážnu kauzu

Polícia začne vyšetrovať špionážnu kauzu

slovakia

left justify in out

Až s odstupom trištvrte roka začína česká polícia vyšetrovať kauzu ruského špióna Roberta Rachardža, ktorý údajne v prospech Ruska vyzvedal v Česku vojenské informácie. Kvôli kauze sa armáda rozlúčila s troma generálmi a jednou majorkou. Samotný špión, ktorý pracoval ako psychológ v českej Väzenskej službe, sa zadržaniu vyhol útekom, údajne do Ruska.
      Podnet pre vyšetrovanie pravdepodobne najväčšej špionážnej kauzy v novodobej histórii českej armády podal advokát Martin Hádek, bývalý šéf policajného odboru pre vyšetrovanie trestnej činnosti v ozbrojených silách. Hádek podal minulý týždeň na Roberta Rachardža trestné oznámenie na českom Najvyššom štátnom zastupiteľstve.
      „Ohromilo ma, že polícia nezačala Rachardža stíhať už na prelome minulého a tohto roku, a že nevypočula ani vojakov, ktorých sa armáda kvôli nemu zbavila,“ citoval Hádka denník Mladá fronta dnes.
      Kvôli kauze špióna ruskej rozviedky sa v armáde predčasne skončila kariéra prvého zástupcu náčelníka Generálneho štábu Armády ČR Josefa Prokša, náčelníka Vojenskej kancelárie prezidenta republiky Františka Hrabala a národného vojenského predstaviteľa na Vrchnom veliteľstve NATO v Európe Josefa Sedláka. Všetkým trom v minulosti, postupne, v ČR viedla kanceláriu majorka Vladimíra Odehnalová, ktorá bola v blízkom vzťahu s Rachardžom.
      V prípade zostáva stále viacero nejasností. Aj samotní generáli sa sťažovali, že ich na hroziace nebezpečenstvo nikto nevaroval. Tajná služba pritom Rachardža údajne viac než päť rokov sledovala. Člen poslaneckého výboru pre obranu a bezpečnosť Antonín Seďa (ČSSD) sa listom obrátil na premiéra Petra Nečasa a žiada ho o odpoveď na otázku, prečo česká vojenská a civilná kontrarozviedka vojakov pred hroziacim rizikom nevarovali. Seďa žiada aj odpoveď na otázku, aká bola úroveň sledovania ruského špióna, keď dotyčný dokázal utiecť do Moskvy.
      Podľa poslanca Seďu by policajné vyšetrovanie mohlo vyvrátiť či potvrdiť fámu, že generáli v skutočnosti prekážali konkurentom v kariérnom raste a špionážna kauza mohla poslúžiť k tomu, ako sa ich zbaviť.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies