V Bejrúte sa stretli lídri Hizballáhu, Hamasu a islamského džihádu

NETKY.SK • 25 Október 2023, 13:00 • 2 min
V Bejrúte sa stretli lídri Hizballáhu, Hamasu a islamského džihádu

BEJRÚT - Vodca libanonského hnutia Hizballáh Hasan Nasralláh sa v stredu v libanonskom hlavnom meste Bejrút stretol na rokovaniach s lídrami palestínskych militantných zoskupení Hamas a Palestínsky islamský džihád.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Z krátkeho vyhlásenia zverejnenom po stretnutí sa uvádza, že Nasralláh sa dohodol so Sálihom Arúrím z Hamasu a Zijádom Nachalom z Palestínskeho islamského džihádu na ďalších krokoch, ktoré majú tieto tri zoskupenia spolu s ďalšími Iránom podporovanými militantmi podniknúť v tejto "citlivej fáze" konfliktu s Izraelom.

Ich cieľom je podľa vyhlásenia, o ktorom informovali médiá kontrolované Hizballáhom a libanonské štátne médiá, dosiahnuť "skutočné víťazstvo odporu v pásme Gazy a v Palestíne“ a zastaviť "zradnú a brutálnu agresiu voči nášmu utláčanému a nezlomnému ľudu v Gaze a na Západnom brehu".

Schôdzka sa konala počas tretieho týždňa trvania vojny medzi Izraelom a hnutím Hamas, ktoré kontroluje pásmo Gazy. Boje, ktoré vypukli po útoku Hamasu na územie Izraela 7. októbra, si na izraelskom území vyžiadali vyše 1400 obetí na životoch - väčšinou civilistov. Pri izraelských odvetných náletoch zahynulo v pásme Gazy podľa tamojších úradov viac než 5700 Palestínčanov.

Napätie stúpa aj na libanonsko-izraelských hraniciach, kde dochádza k prestrelkám medzi izraelskými vojakmi a členmi Hizballáhu, pričom obete na životoch už hlásili na oboch stranách.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Teraz / TASR / AP, Foto: The Jewish Press
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies